Mobilstrålningen – “vår tids största hälsoskandal”

Många svenskar är oroliga över hur skadlig elektromagnetisk strålning är, från bland annat mobiltelefoner. Nya Dagbladet har försökt att ta reda på hur det egentligen ligger till.

publicerad 19 november 2015
- av Alexander Almqvist

Radioinslaget kan också laddas ned här.

Mona Nilsson är ordförande på Strålskyddsstiftelsen, som jobbar med att informera om riskerna med strålning från bland annat trådlös teknik. Mona Nilsson menar att det är ställt utom allt rimligt tvivel att det den elektromagnetiska strålningen är skadlig.

Det är skadligt. Vi har omfattande belägg för detta idag. Vi vet att strålningen kan orsaka cancer. Det finns omfattande forskning som visar att strålningen orsakar oxidativ stress på cellnivå, att det skadar våra cellers DNA, och att det främjar tumörtillväxt vid djurförsök, säger Mona Nilsson och fortsätter:

– Vi har också upprepade undersökningar som visar att mobilanvändare löper förhöjd risk för aggressiv hjärntumör och att boende nära mobilmaster löper förhöjd risk för cancer.

Mona lyfter också fram många andra vanliga symtom såsom sömnstörningar, huvudvärk, yrsel, brännande hud, försämrat minne och inlärning.

Vägrade bemöta påståendena
Den svenska myndigheten med ansvar för frågor som rör elektromagnetisk strålning, Strålsäkerhetsmyndigheten (SSM), vägrade att låta Nya Dagbladet tala med en av deras experter för att kunna bemöta Strålskyddsstiftelsens påståenden.

Istället hänvisade pressansvarige på Strålsäkerhetsmyndigheten till en broschyr på Strålsäkerhetsmyndighetens hemsida.

”Strålsäkerhetsmyndighetens bedömning är att radiovågor från trådlösa datornätverk, mobilt bredband, mobilbasstationer samt radio- och tv-sändare inte medför någon risk för skadliga hälsoeffekter. Det finns en vetenskapligt grundad misstanke om hälsorisk då mobilen hålls mot örat under samtal. Det finns dock inga samstämmiga bevis för att användning av mobiltelefon skulle öka risken för cancer eller andra sjukdomar”, står det i broschyren Mobilen och master.

Men Mona Nilsson på Strålskyddsstiftelsen ger inte mycket för det resonemanget.

– Det är ju bara rena tramset. Det finns väl inga samstämmiga bevis i så fall för att tobak skulle vara farligt. Vad man menar med samstämmiga är att all forskning skulle visa exakt samma sak, säger Mona Nilsson.

”Vår tids största hälsoskandal”
Dessutom kritiserar Mona Nilsson Strålsäkerhetsmyndigheten för att de ”inväntar” en ökning i hjärntumörstatistiken.

SSM sitter i praktiken och inväntar att vi ska få ett väldigt kraftigt ökat antal människor som får hjärntumör varje år. Det är i praktiken vad man gör nu när man inväntar hjärntumörstatistiken som motargument mot de här undersökningarna. Och hur etiskt, och hur förebyggande och pådrivande är det skyddsarbetet, när man kräver att vi ska ha en massa en massa lik på bordet, för de här hjärntumörerna, de dödar.

– Jag skulle vilja säga att det här är vår tids största hälsoskandal.

 

Hur kan man då minska risken för att utsättas för den misstänkt farliga strålningen? Strålsäkerhetsmyndigheten har på sin hemsida gett tre förslag på hur du kan minska exponeringen från mobiltelefoner:

  • Använda handsfree
  • Hålla ut mobilen från kroppen när du pratar
  • Ha god täckning vid samtal

I hemmet kan man minska exponeringen ifrån sin Wifi-router genom att placera den långt ifrån utrymmen där man vistas längre tider såsom sovrum och vardagsrum, alternativt använda en nätverkskabel till datorn och slå av Wifi-funktionen.

 

 

Alexander Almqvist-Paajanen
alexander.almqvist@nyadagbladet.se

Strålsäkerhetsmyndigheten (SSM) är en statlig myndighet som arbetar pådrivande och förebyggande för att skydda människor och miljö från oönskade effekter av strålning, nu och i framtiden. Myndigheten har 300 anställda och årlig budget på 400 miljoner kronor. Generaldirektör är Mats Persson som utsetts av regeringen.

 

Strålskyddsstiftelsen är en ideell insamlingsstiftelse som informerar om hälsorisker kring mobilstrålning och trådlös teknik. Stiftelsen arbetar för ett ökat medvetande med fokus på strålningens risker och ger även stöd till drabbade.

Ladda ner Nya Dagbladets mobilapp!