Så stänger du av 5G i din mobil

publicerad 7 september 2023
- av Markus Andersson

Hjälp Nya Dagbladet att klara ekonomin under sommaren!


1760 kr av 50 000 kr insamlade. Stöd kampanjen via swish 123 611 30 21 eller andra donationsalternativ.


Oavsett om det är för batteritiden, för dataanvändning eller kanske främst för hälsans skull är det enkelt att stänga av 5G i både Android- och iPhone-enheter.

Denna artikel syftar på den femte generationens mobilnät och skiljer sig ifrån 5G (GHz) ifrån Wi-Fi-routrar etc. I princip alla nyare mobiltelefoner har stöd för dessa nya mobilnät, men kommer med en rad nackdelar. Läs om skillnaderna mellan de två i slutet av artikeln.

Det finns ett antal skäl till att vilja inaktivera 5G på sin telefon. Exempelvis:

Batterilivslängd

5G kan förbruka mer energi än 4G/LTE, särskilt om enheten ständigt växlar mellan 5G och 4G-nätverk på grund av inkonsekvent täckning. Att stänga av 5G kan bidra till att förlänga batteriets livslängd under vissa omständigheter.

Begränsad 5G-täckning

Särskilt utanför tätorter kan 4G ge en betydligt mer stabil och tillförlitlig anslutning.

Hälsa och personliga värderingar

Utbyggnaden av 5G är ett politiskt laddat projekt, där många medborgare ifrågasätter huruvida tekniken verkligen är objektivt utvärderad angående hälsoeffekter och påverkan på miljön i största allmänhet.

På vissa nya enheter finns inte möjlighet att inaktivera 5G, men på de allra flesta moderna smartmobiler låter det sig göras enkelt.

Processen kan variera något beroende på vilken enhet och operativsystem man använder, men nedan en ungefärlig guide till hur det brukar se ut för att hitta inställningen:

Android-telefoner:

  • Öppna “Inställningar”.
  • Bläddra ner och tryck på något som motsvarar “Nätverk och internet” eller “Anslutningar”.
  • Tryck på “Mobilnätverk” eller “Mobildata”.
  • Tryck på “Avancerat” (om det finns ett sådant alternativ) eller hoppa över och gå till nästa steg.
  • Tryck på “Nätverksläge”, “Nätverkstyp” eller liknande beroende på enheten.
  • Välj ett alternativ som inte inkluderar 5G, till exempel “LTE/3G/2G (automatisk anslutning)” eller “4G/3G/2G (automatisk anslutning)”.
Såhär ser det ut i en Samsung-telefon (engelsk språkinställning).

iOS (iPhone-telefoner):

  • Öppna “Inställningar”.
  • Tryck på “Mobilnät” eller “Mobildata”.
  • Tryck på “Röst och data”.
  • Välj “LTE” eller “4G”.

I ett upprop från mer än 230 forskare ifrån drygt 40 länder har man krävt att utbyggnaden av 5G-tekniken skall stoppas då det helt saknas studier kring mänsklig påverkan som kan säkerställa att tekniken inte har en negativ påverkan på människors och djurs hälsa.

Även om man kan minska sin exponering av strålningen genom att inaktivera 5G-tekniken i sin mobiltelefon genereras den största strålningen ifrån så kallade 5G-basstationer, ofta monterade på hustak i tätbebyggda områden, vilka är viktigare att undvika om man vill minska sin egen och andras utsatthet.

5G (mobilnät) vs. 5G (Wi-Fi)

Femte generationens mobilnät, vanligtvis känt som 5G, är den senaste generationen av mobilnätsteknologi, utvecklad för att ersätta 4G. Den erbjuder högre datahastigheter och kortare svarstider men har i regel kortare räckvidd.

Å andra sidan representerar 5G Wi-Fi (eller Wi-Fi 5) en trådlös standard. Den opererar främst på 5 GHz-frekvensbandet och erbjuder snabbare trådlös kommunikation inom begränsade områden som hem och kontor.

Trots att de båda använder termen "5G", syftar de alltså på olika tekniker och områden.

Ladda ner Nya Dagbladets mobilapp!