Frankrike stoppar iPhone 12 – på grund av hög strålning

publicerad 19 september 2023
- av Sofie Persson
Frankrikes digitalminister Jean-Noel Barrot.

Frankrike stoppar telefoner av modellen iPhone 12 efter att “en överskridande gräns av elektromagnetisk strålning observerats”. Efter det franska förbudet meddelar även Belgien att man kommer att testa telefonen för höga nivåer av strålning.

Frankrikes strålsäkerhetsmyndighet, ANFR, menar att telefonen avger för hög elektromagnetisk strålning och bryter mot EU:s riktlinjer. På grund av de höga strålningsnivåerna ber myndigheten Apple att dra tillbaka telefonen från marknaden.

ANFR uppger att deras observationer visat att kroppen tar upp 5,47 watt elektromagnetisk energi per kilogram när man håller en iPhone 12 i handen, vilket överskrider det europeiska gränsmåttet på 4,0 watt per kilogram.

ANFR ber Apple att dra tillbaka Iphone 12 från den franska marknaden efter att en överskidande gräns av elektromagnetisk strålning observerats på denna modell, skriver ANFR i ett pressmeddelande, enligt brittiska statskanalen BBC.

Den finska Strålsäkerhetscentralen (Stuk) menar dock att förbudet bör tas med en “nypa salt” eftersom man menar att Frankrike testar telefoner som hålls i handen och att strålningen inte är lika hög om man håller mobilen direkt mot huvudet.

Finland och alla andra EU-länder gör testerna när man håller telefonen mot örat, inte i handen. Då har man inte märkt för höga halter av strålning, säger myndighetens specialforskare Sami Kännälä till statskanalen Yle.

Kännälä menar att man i Finland inte kommer att kräva några åtgärder eftersom det är en “säker telefon” och “inga strålningstester av iPhone-telefoner har gått över de tillåtna gränserna”.

Ministern hotar återkalla modellen

Frankrikes digitala minister Jean-Noel Barrot hotar med att återkalla alla mobiler tills Apple åtgärdat problemet. Apple har inledningsvis kritiserat de franska testerna och hävdar att deras telefon uppfyller alla internationella säkerhetsstandarder.

Apple förväntas svara inom två veckor, sade han. Om de inte gör det är jag beredd att beordra en återkallelse av alla iPhones 12 i omlopp. Regeln är densamma för alla, inklusive de digitala storföretagen.

Under förra veckan meddelade även Belgien att man kommer att utvärdera eventuella hälsorisker med telefonen efter de franska fynden, rapporterar nyhetsbyrån Reuters. Landet kommer även att göra tester på alla andra modeller av både iPhone och andra märken vid senare tillfälle, meddelar landets statssekreterare för digitalisering, Mathieu Michel.

iPhone 12 lanserades först i september 2020 och säljs fortfarande över hela världen.

Ladda ner Nya Dagbladets mobilapp!