Vardagliga intensiva aktiviteter kan minska cancerrisk

publicerad 6 februari 2024
- av Sofie Persson
3,5 minuters högaktiv lek med barnen minskar cancerrisken markant.

Några minuter med högintensiva vardagliga bestyr kan minska cancerrisken även för de som inte tränar eller gör annan fysisk aktivitet, visar en studie. 3,5 minuter av exempelvis högaktiv lek med barnen räcker för att minska cancerrisken med 18 procent, enligt forskarna.

I den australienska studien, som publicerats i JAMA Oncology, har man följt daglig aktivitet och hälsa från 22 398 personer som identifierar sig själv som “icke tränande”. Genomsnittsåldern var 62 år och man följde sedan upp personerna under cirka 6,7 år.

Forskarna fann att enbart några minuters kraftig fysisk aktivitet om dagen minskade risken för cancer markant. Begreppet Vigorous Intermittent Lifestyle Physical Activity (VILPA) myntades av University of Sydney’s Charles Perkins Center för att beskriva väldigt korta, men intensiva fysiska aktiviteter som man gör i vardagen. Det kan vara exempelvis hushållsarbete, bära tunga matkassar eller leka högintensivt med barnen.

VILPA är lite som att tillämpa principerna för högintensiv intervallträning (HIIT) i din vardag, förklarar professor Emmanuel Stamatakis vid Charles Perkins Center.

En minut i taget

Stamatakis menar att vuxna som inte tränar löper större risk att utveckla cancer, vilket är en anledning till att man ville titta på hur aktiviteter i vardagen kan påverka. Enligt studien räcker det med fyra till fem minuter av dessa högintensiva vardagliga aktiviteter om dagen för att det ska kunna påverka positivt. Det räcker också att göra dem en minut i taget.

Gjorde man minst 3,5 minuter VILPA om dagen var det associerat med 18 procent mindre risk för cancer jämfört med de som inte utförde aktiviteterna. Gjorde man istället minst 4,5 minuter om dagen kunde man minska risken för cancertyper som är relaterade till fysisk aktivitet med 32 procent, jämfört med de som inte utförde det.

Däremot menar man att eftersom detta är en observationsstudie är den inte utformad för att direkt undersöka orsak och verkan, men forskarna menar ändå att man kan se en stark länk mellan VILPA och minskad cancerrisk.

Vi behöver undersöka detta samband ytterligare genom robusta prövningar, men det verkar som om VILPA kan vara en lovande kostnadsfri rekommendation för att minska cancerrisken hos personer som tycker att strukturerad motion är svårt eller oattraktivt, säger Stamatakis.

Ladda ner Nya Dagbladets mobilapp!