Forskare renar vatten från läkemedelsrester med granatäpple

publicerad 16 mars 2024
- av Sofie Persson
Forskarna betonar att materialet ännu är i "ett tidigt utvecklingsskede".

Ellagsyra som extraherats från granatäpple kan rena vatten från läkemedelsrester, enligt forskare vid Stockholms universitet. Porösa kristaller från extraktet kan fånga upp och bryta ner läkemedelsmolekyler.

För att avlägsna föroreningar från vatten används ofta metallorganiska ramverksföreningar (MOF), av ett nanoporöst material som är gjort av metalljoner och organiska molekyler och som har förmågan att absorbera likt svampar.

Nu har forskare vid Institutionen för material- och miljökemi vid Stockholms universitet utvecklat en ny form av metallorganisk ramverksförening, genom att använda en naturligt förekommande ellagsyra.

Ellagsyra är en av de huvudsakliga beståndsdelarna av de naturligt förekommande polyfenoler som kallas tanniner, som är vanliga i frukt, bär, nötter och bark. Genom att blanda ellagsyra, som extraherats från granatäppelskal eller trädbark, med zirkoniumjoner, har vi skapat ett nytt poröst MOF som vi kallar SU-102, säger Erik Svensson Grape i ett pressmeddelande.

Forskarna testade det nya materialet genom att använda vatten, som först renats i ett lokalt avloppsreningsverk, för att ta reda på om materialet kunde rena vattnet ytterligare. Resultaten visade att materialet renade vattnet från ett stort antal läkemedelsrester som går rakt genom reningsverket. Det kunde också användas för att bryta ner föroreningarna med hjälp av ljus i en process som kallas fotonedbrytning.

Hittills är materialet fortfarande nytt och i ett tidigt utvecklingsskede, men vi hoppas att SU-102 kommer att kunna användas för vattenrening i framtiden, säger han.

Ladda ner Nya Dagbladets mobilapp!