Kvinnor tolkar emojis bättre än män

publicerad 9 mars 2024
- av Sofie Persson
Att tolka emojis är inte alltid helt enkelt.

Kvinnor tolkar så kallade emojis bättre än män, visar forskning. Forskarna menar att detta beror på att dessa små digitala piktogram, som används för att uttrycka exempelvis en känsla, kan vara tvetydiga och uppfattas olika från person till person.

I studien, som gjorts vid School of Psychology på The University of Nottingham, deltog 523 vuxna, 49 procent män och 51 procent kvinnor och ombads granska 24 olika emojis som forskarna märkt med en känsla.

Emojis i studien, hämtade från Apple, Windows, Android och WeChat, symboliserade ett av sex emotionella tillstånd: glad, äcklad, rädd, ledsen, förvånad och slutligen arg. Där upptäckte forskare att kvinnor kunde tolka glada, rädda, ledsna och arga emojis mer korrekt jämfört med män. Däremot såg man inga könsskillnader i tolkningar av förvånade och äcklade emojis.

Det jag tyckte var mest intressant och överraskande är att det finns så många individuella skillnader i hur människor tolkar dessa emojis, säger Dr Ruth Filik. Vi bör ha dessa skillnader i åtanke när vi använder emojis i våra meddelanden.

Yngre lyckades bättre

Senare valde forskningsgruppen att utveckla studierna ännu mer genom att rekrytera 270 personer från Storbritannien och 253 från Kina, som var mellan 18 och 84 år gamla, där man lät personerna göra en liknande granskning av emojis. Även där såg forskarna en skillnad i kön, men även ålder. Yngre lyckades bättre med att matcha emojis till rätt känsla oftare än äldre. Även de brittiska deltagarna tolkade emojis på samma sätt som forskarna etiketterat dem bättre än kinesiska.

Om kinesiska deltagare till exempel använder en leende emoji för att indikera att de är sarkastiska, kan de vara mindre benägna att märka den som “glad” än brittiska deltagare.

Forskarna pekar på att det kan bero på att små digitala piktogram, som används för att uttrycka exempelvis en känsla eller en idé, därmed kan vara tvetydiga och uppfattas olika av olika personer. Denna tvetydighet är värd ytterligare forskning, särskilt “när man kommunicerar över kön, ålder eller kulturer”.

Ladda ner Nya Dagbladets mobilapp!