Broccoli kan minska risken för stroke

publicerad 3 april 2024
- av Sofie Persson
Broccoli kan enligt tidigare studier också sänka blodssockret och minska cancerrisken.

Hjälp Nya Dagbladet att klara ekonomin under sommaren!


1760 kr av 50 000 kr insamlade. Stöd kampanjen via swish 123 611 30 21 eller andra donationsalternativ.


Broccoli kan innehålla ingredienser som både förebygger och behandlar stroke, visar australiensk forskning. Forskare tror att en ny behandling kan finnas tillgänglig redan inom fem år.

Stroke orsakas ofta av att en skadlig blodpropp bildas i hjärnan, även känd som akut ischemisk stroke. Behandlingen man ofta använder vid en sådan stroke är en typ av blodproppshämmande läkemedel (r-tPA) som även ska hjälpa till att bromsa utvecklingen av skador på hjärnan.

Tyvärr är det bara framgångsrikt i 20 procent av fallen, säger Dr Xuyu (Johnny) Liu vid Heart Research Institute (HRI) i Australien, i ett pressmeddelande.

I den prekliniska studien har forskare under tre års tid tittat på 23 olika föreningar som finns naturligt i växter för att avgöra vilka som skulle binda sig till människans föreningar, den förening som man upptäckte fungerade var sulforafan.

Vi är mycket glada över att ha isolerat en naturlig förening som kan ha enorma positiva effekter. Våra studier kommer att fortsätta utforska hur högrenade föreningar från grönsaker kan ha gynnsamma effekter på sjukdomsprocesser, säger Dr Liu.

Förebyggande mot stroke?

Sulforafan kunde delvis förhindra att blodplättar klumpade ihop sig. Det förhindrade också bildandet av blodproppar under förhållanden som liknar det som händer i våra artärer. I försök på möss kombinerade forskarna sulforafan med r-tPA, det vill säga blodpropppshämmande läkemedel, och där upptäckte man att framgångsgraden var upp till 60 procent högre än utan broccoliföreningen.

En spännande aspekt är att denna naturligt förekommande förening inte orsakar några tecken på blödning, vilket är en vanlig biverkning i samband med blodförtunnande medel som testas vid strokebehandling, säger forskaren.

Vidare finns även tecken på att broccoliföreningen skulle kunna förebygga stroke, och dr Liu tror att den kan komma att användas i framtiden.

Detta innebär att vi skulle kunna se ambulanspersonal behandla patienter med ischemisk stroke med ett broccolibaserat läkemedel samt tPA på väg till sjukhuset, säger han.

“Naturen ger oss gåvor”

Sedan tidigare vet man att broccoli är rik och vitaminer, mineraler och antioxidanter. Tidigare studier har också visat att grönsaken, specifikt föreningen sulforafan, kan sänka blodsockret och även minska cancerrisken. Även föreningen karotenoider, som finns i broccoli, ska kunna minska risken för hjärtsjukdomar och stärka immunförsvaret.

Fortsättningsvis vill man gå vidare till kliniska studier av sulforafan, där man tror att möjligheten att en ny förebyggande och koagulationshämmande behandling av stroke kan finnas tillgänglig inom så kort tid som fem år.

Vi vill förstå hur naturen ger oss gåvor för att förbättra vår hälsa, säger Dr Liu.

Ladda ner Nya Dagbladets mobilapp!