“Vi riskerar en massiv avindustrialisering av den europeiska kontinenten”

Förstörelsen av europeiska ekonomin

publicerad 20 oktober 2022
- av Markus Andersson
Alexander De Croo har en dyster bild av framtiden.

Den belgiske premiärministern Alexander De Croo varnar för att hela Europa riskerar att avindustrialiseras på grund av den pågående energikrisen – och att de långsiktiga konsekvenserna kan bli extremt allvarliga.

Priserna på rysk naturgas har skenat och tillgången minskat drastiskt efter att EU och dess medlemsländer infört en lång rad sanktioner mot Ryssland i uttalat syfte att straffa landet ekonomiskt för kriget i Ukraina – samtidigt som även andra energikällor och bränsle blivit dyrare och inflationen på allvar börjat drabba Europa mycket hårt.

I en intervju med Financial Times konstaterar Belgiens premiärminister att följderna av EU-ländernas förda politik och beslut riskerar att bli fullständigt katastrofala och varnar för en storskalig avindustrialisering av den europeiska kontinenten.

– Vi riskerar en massiv avindustrialisering av den europeiska kontinenten och därmed långsiktiga konsekvenser som faktiskt kan bli mycket allvarliga.

De Croo kräver att det införs ett pristak på rysk naturgas, att det inleds förhandlingar med andra gasleverantörer som Norge och Algeriet, och att priset på flytande naturgas sätts på en nivå strax över den i Asien och USA – för att säkerställa att tillräckligt med gas fortsätter att levereras till EU.

Vidare menar Belgiens ledare att europeiska regeringar inte bara måste agera ”klokt” när det kommer till att bekämpa inflationen som kommer från de stigande energipriserna – utan också hantera medborgarnas allt starkare missnöje och upprördhet.

– Våra befolkningar får räkningar som är helt vansinniga. Vid någon punkt kommer det att brista. Jag förstår att människor är arga, människor har inte möjlighet att betala.

Nyligen har ett stort antal omfattande demonstrationer hållits runt om i EU. Upprörda medborgare har protesterat och visat sin avsky för de allt högre energi- och levnadskostnaderna – och krävt att makthavarna agerar.

Nästan en av fem européer jobbar inom någon form av industri som har gas som den viktigaste energikällan. Den kris som redan nu upplevs, med konkurser och nedlagda fabriker, förväntas bli betydligt värre under den kommande vintern.

Samtidigt som hela den europeiska industrin hotas är budskapet från europeiska makthavare att medborgarna måste härda ut för att visa solidaritet med Ukraina och stå enade mot Ryssland. En lång rad EU-länder har också tagit fram landsomfattande kampanjer som riktas till såväl privatpersoner som företag i syfte att få dessa att på olika sätt dra ner på sin energiförbrukning.

Ladda ner Nya Dagbladets mobilapp!