Fyra av tio ensamstående lånar pengar

Förstörelsen av europeiska ekonomin

publicerad 27 mars 2024
- av Sofie Persson
De skenande priserna har gjort vardagen extremt tuff för många ensamstående föräldrar.

Hjälp Nya Dagbladet att klara ekonomin under sommaren!


11 280 kr av 50 000 kr insamlade. Stöd kampanjen via swish 123 611 30 21 eller andra donationsalternativ.


Fyra av tio ensamstående familjer har behövt låna pengar de senaste sex månaderna, visar en ny Sifo-undersökning. Samtidigt har en av fem ensamstående inte haft råd att äta sig mätt vid något eller flera tillfällen.

Undersökningen, som är gjord på uppdrag från Hyresgästföreningen, Majblomman, Rädda Barnen och Svenska Röda Korset, visar en tuffare vardag för de mest utsatta familjerna. Hyreshöjningar, höga räntor och stigande matpriser har inneburit extra press på familjer med små ekonomiska marginaler och det har blivit allvarligare än förra året.

Tre av tio sammanboende föräldrar, samt fyra av tio ensamstående föräldrar, anger att de behövt låna pengar för att kunna betala det grundläggande de senaste sex månaderna. Det är en markant ökning från förra året, enligt undersökningen.

Vidare uppger nästan varannan ensamstående förälder, och var tredje sammanboende förälder, med lägre inkomst att man inte haft råd att köpa näringsriktig mat varje dag i veckan. En av fem ensamstående har inte alltid råd att äta sig mätt. Samtidigt har omkring varannan ensamstående förälder och mer än tre av tio sammanboende föräldrar har haft svårigheter att betala fritidsaktiviteter till barnen.

Krav på fungerande familjepolitik

Vi ser att ensamstående föräldrar med låga inkomster har särskilt svårt att få ekonomin att gå ihop. I Rädda Barnens verksamheter möter vi ensamstående mammor som berättar om hur svårt det är att få ihop livet med låga inkomster. Det krävs en fungerande ekonomisk familjepolitik där barnbidrag följer kostnadsutvecklingen och höjs, säger Åsa Regnér, Rädda Barnens generalsekreterare, i ett pressmeddelande.

Undersökningen gjordes med hjälp av intervjuer av barnfamiljer med barn under 18 år. De gjordes under 8-27 februari 2024 där huvudmålgrupperna var ensamstående med en inkomst under 29 500 kr/mån och sammanboende med en inkomst under 42 000 kr/mån, samt en kontrollgrupp som motsvarar barnfamiljer oavsett hushållsinkomst.

Ladda ner Nya Dagbladets mobilapp!