Matpriserna har ökat historiskt

Förstörelsen av den europeiska ekonomin

publicerad 17 januari 2024
– av Sofie Persson
Fisk och skaldjur har ökat med 9,2 procent under 2023.

De senaste två åren har matpriserna ökat med nästan 22 procent. Det är en historiskt hög siffra, enligt Matpriskollens nya rapport. Under 2023 har priserna på godis samt fisk och skaldjur ökat mest, samtidigt som priserna på mejeriprodukter faktiskt sjunkit.

Under 2022 och 2023 har priserna i livsmedelsbutiker ökat med 19,1 procent. Tittar man däremot enbart på matpriser ligger siffran på 21,8 procent.

Det är den historiskt snabbaste ökningen vi sett i dagligvaruhandeln sedan vi började mäta priserna i 2015 och jag har varit i branschen sedan 80-talet och aldrig varit med om så snabb ökning, säger Ulf Mazur, grundare av Matpriskollen, i ett pressmeddelande.

Den största ökningen skedde under 2022 och 2023 ökade livsmedelspriserna med 5,2 procent. I februari ökade priserna som mest förra året, samtidigt som de sjönk under april. När Lidl sänkte matpriserna gjorde fler detsamma, men mot hösten steg priserna återigen.

De varor som ökade mest i pris under 2023 är snacks och godis med 10 procent, fisk och skaldjur med 9,2 procent samt skafferivaror som olivolja (30 procent) och rostad lök (25 procent).

Mejeriprodukter sjönk sammanlagt med 3 procent. Bryggkaffe sjönk också med 4,7 procent

Matpriskollen har tagit fram siffrorna genom att jämföra ordinarie priser på cirka 30 000 jämförbara varor.

Trovärdighet – grunden i vår journalistik sedan 2012

Nya Dagbladets position är unik i det svenska medielandskapet. NyD är oberoende på riktigt. Tidningen ägs och kontrolleras inom den egna redaktionen – inte av stora mediekonglomerat eller utländska intressen.

Sedan grundandet 2012 har grunden i vår oberoende journalistik varit balans och trovärdighet framför sensationsjournalistik och snabba klick. NyD är Sveriges bredaste helt oberoende dagstidning och står helt fri från politiska partier och industriintressen.

NyD erhåller inget presstöd och finansieras genom läsardonationer och annonser. Läs mer om våra pressetiska riktlinjer här.