Vattenfalls spartips: “Dra för gardiner och duscha snabbare”

Förstörelsen av europeiska ekonomin

publicerad 19 januari 2024
- av Sofie Persson

Hjälp Nya Dagbladet att klara ekonomin under sommaren!


1760 kr av 50 000 kr insamlade. Stöd kampanjen via swish 123 611 30 21 eller andra donationsalternativ.


Vattenfall anser i sina “spartips för årets fattigaste månad” att svenskarna bör duscha mindre, dra för gardinerna och dra ner på motorvärmartiden.

Enligt Vattenfalls undersökning Energitempen, som genomförts av av Kantar Sifo, menar man att var tredje svensk vill lära sig mer om hur de kan minska energiförbrukningen. Samtidigt anser sig hälften av svenskarna ha bra koll på vilka åtgärder som passar för deras hushåll. Undersökningen visar också att oron för höga elpriser ökat från 35 till 39 procent sedan september 2023.

Med detta som bakgrund motiverar man en rad åtgärder för att spara el och pengar under januari. Vattenfall anser att 20 grader inomhus är en bra temperatur, men att det kan vara lägre i förråd, garage och rum som inte används så ofta. Vidare rekommenderar man att minska användande av motorvärmare för bil till två timmar per dag.

Under kalla dagar bör svenskarna dra för gardiner och persienner för att använda som extra isolering. Vidare bör man dra ner på duschandet.

Om varje person i en familj på fem personer minskar sin duschtid med en minut per dag blir besparingen cirka 800 kWh per år“, skriver energibolaget.

Vattenfall anser också att det är en god idé att byta tätning i fönster och dörrar, sänka golvvärmetemperaturen och åtgärda droppande varmvattenkranar.

Ladda ner Nya Dagbladets mobilapp!