Regeringen: “Arbetslösheten kommer att fortsätta öka”

Förstörelsen av europeiska ekonomin

publicerad 9 februari 2024
- av Sofie Persson
Arbetsmarknads- och integrationsminister Johan Pehrson vid tisdagens presskonferens.

Hjälp Nya Dagbladet att klara ekonomin under sommaren!


1760 kr av 50 000 kr insamlade. Stöd kampanjen via swish 123 611 30 21 eller andra donationsalternativ.


Sysselsättningen minskade under fjärde kvartalet förra året och arbetslösheten har samtidigt ökat till 8,0 procent. Även antalet konkurser ligger på rekordhöga nivåer.

Statistiska Centralbyråns senaste arbetskraftsundersökning visar att arbetslösheten, säsongsrensat, ökat till 8,0 procent, vilket är en ökning från 7,5 procent år 2022. Regeringens prognos är att den kommer att landa på 8,5 procent år 2025, vilket motsvarar 40 000 fler arbetslösa jämfört med under 2023.

Trots ett relativt försvagat konjunkturläge är det många arbetsgivare som letar efter kompetenta personer att anställa. Blir man av med jobbet ska man vara redo att flytta eller utbilda sig. Vissa delar av landet skriker efter personal samtidigt som arbetslösheten ökar. Det går inte ihop, säger arbetsmarknads- och integrationsminister Johan Pehrson vid en pressträff.

Arbetslösheten är störst i kategorin utrikesfödda, som redan innan lågkonjunkturen låg på betydligt högre nivåer av arbetslöshet.

Under fjärde kvartalet minskade även sysselsättningen på den svenska arbetsmarknaden, något regeringen också spår kommer att minska under året. Antalet konkurser ligger samtidigt på rekordhöga nivåer, där 2023 hade det högsta antalet sedan 90-talet.

Fakta: Säsongsrensad

En säsongsrensad serie används när man jämför en period med den förra, till exempel när statistik för månaden juni jämförs med maj, för statistikserier som innehåller kraftiga säsongsvariationer. Ett exempel på detta är statistik för arbetslöshet.

Ladda ner Nya Dagbladets mobilapp!