Etablissemangsmedier spred falska nyheter om ivermektinöverdoser

Desinformationen i medierna

publicerad 9 september 2021
- av Isac Boman

Nyheten om att sjukvården i Oklahoma är nära att kollapsa på grund av massvis med sjukhusinläggningar av människor som använt läkemedlet ivermektin för att behandla sig mot covid-19, men istället blivit förgiftade, spreds som en löpeld i etablissemangsmedierna. Problemet är att nyheten var falsk.

Den Oklahomabaserade nyhetskanalen KFOR rapporterade förra veckan om hur sjukhus på landsbygden runt om i delstaten höll på att ”svämmas över” av patienter som behandlat sig själva med det antiparasitiska läkemedlet ivermektin mot covid-19.

Historien blev snabbt viral och stora medier som Rolling Stone Magazine, Newsweek, The Guardian, Yahoo News och New York Daily News hoppade snabbt på tåget och kablade ut samma narrativ.

Problemet var bara att nyheten var falsk. KFORs uppgifter byggde på journalistens egna tolkningar och på påståenden från Oklahomaläkaren Jason McElya som fick fritt spelrum att hävda att offer för grovt våld och ”skottskador” nu hade svårigheter att få vård på akutmottagningarna – något som av journalisten Katelyn Ogle explicit kopplades ihop med att dessa skulle vara packade med människor som överdoserat på ivermektin. Även ambulanserna påstods vara fulla med ivermektinoffer.

Läkarens påståenden och massmedias vinkling blev att imervektin inte bara var farligt för de som konsumerade det – utan också att det hotade stabiliteten för hela sjukvårdssystemet. Berättelsen fördes fram i allt fler medier utan att någon av dem brydde sig om att kontrollera sanningshalten i historien.

Snart gick dock ett av sjukhusen där McElya tidigare varit verksam ut med ett uttalande där man konstaterade att man inte har behandlat någon patient alls för någon ivermektinöverdos och att man heller inte har behövt skicka hem några patienter – nyheten var helt enkelt felaktig.

Det libertarianska magasinet
Reason konstaterar att större medier bara hänvisar till McElyas intevju med KFOR och själva aktivt låtit bli att göra någon ytterligare eller djupare rapportering eller verifiering av informationen. Även bildsättningarna till artiklarna med människor i långa köbildningar var djupt missvisande. Istället spred man vidare falska påståenden om att ”offer för skottskador tvingas vänta” när sjukhusen har fullt upp med ivermektinförgiftningar.

Den oberoende journalisten Kristi Leigh menar att McElya överhuvudtaget inte är någon trovärdig källa och säger att läkaren fick sparken från sitt förra jobb för allvarlig misskötsel. Hon är också mycket upprörd över hur etablissemangsmedierna oansvarigt och direkt felaktigt basunerat ut att sjukhusen är fulla med ivermektinoffer och att övriga patienter fått vänta på vård eller helt nekats den.

– De körde den här berättelsen utan någon information, verifiering eller något videoklipp som visade att detta faktiskt hände.

Även om dr Jason McElya inte är anställd hos NHS Sequoyah så är han kopplad till en medicinsk bemanningsgrupp som bevakar vår akutmottagning. Med det sagt så har dr McElya inte arbetat på vår facilitet i Sallislaw på över två månader. NHS Sequoyah har inte behandlat några patienter för komplikationer relaterade till intag av ivermektin, detta inkluderar att inte behandla patienter för överdoser av ivermektin”, konstaterar ansvariga från ett av de utpekade sjukhusen.

Sjukhuset skriver vidare i uttalandet att man inte har nekat några patienter vård och heller inte skickat hem någon som sökt vård vid sjukhuset – dessa har blivit behandlade precis som vanligt.

Kristi Leigh ringer upp ett annat sjukhus som läkaren McElya varit kopplad till. De svarar kort att man inte sett en ökning av patienter som överdoserat på ivermektin – innan de snabbt lägger på luren. När hon försöker nå ansvariga för ett tredje sjukhus så får Leigh reda på att det inte finns någon som kan svara på hennes frågor.

Inte ens efter att NHS Sequoyah gått ut med att uppgifterna i KFORs ”scoop” var felaktiga så valde kanalen att snabbt korrigera sin artikel eller införa någon form av rättelse. Även nästa dag låg artikeln som hänvisats till kvar oredigerad i såväl nationell som internationell press.

I skrivande stund har flera stora medier gått ut och erkänt att nyheten var missvisande och ”dålig journalistik” samt att det inte fanns något fog att påstå att sjukhusen fyllts med ivermektinoffer.

Meningarna är också delade kring vem som faktiskt är ansvarig för den falska rapporteringen. Vissa argumenterar för att det är läkaren Jason McElya medan andra menar att det är KFOR som redigerat ihop intervjun på ett oärligt och missvisande sätt.

Nya Dagbladet har tidigare rapporterat om hur allt fler börjat använda ivermektin för att behandla sig mot covid-19 och hur bland annat komikern Joe Rogan och Infowars-profilen Alex Jones har positiva erfarenheter av läkemedlet.

Ladda ner Nya Dagbladets mobilapp!