“Faktagranskare” beskriver sig som neutrala – finansierar vänsterliberala politiker

Desinformationen i medierna

publicerad 17 juni 2023
- av Isac Boman
Joe Bidens demokratiska parti är faktagranskarnas favorit.

Hjälp Nya Dagbladet att klara ekonomin under sommaren!


11 280 kr av 50 000 kr insamlade. Stöd kampanjen via swish 123 611 30 21 eller andra donationsalternativ.


De stora “faktagranskarna” påstår sig vara neutrala och oberoende. En genomgång visar dock att nästan 100 procent av deras politiska donationer har gått till Demokraterna och andra vänsterliberala grupper.

Det är nättidningen Free Beacon som gått igenom donationerna under de senaste fyra valen och noterar att 22 580 av 22 683 dollar, som man lyckats spåra, har gått till Demokraterna och andra vänsterliberala grupper – alltså motsvarande 99,5 procent.

Den vänsterinriktade senatorn och tidigare presidentkandidaten Bernie Sanders mottog under sju år tio gånger mer pengar från faktagranskarna än samtliga republikanska kandidater sammanlagt.

Fynden motsäger påståenden om neutralitet från de ledande faktagranskningsföretagen”, konstaterar man krasst.

Både New York Times och Reuters hävdar att de arbetar med faktagranskning på ett opartiskt och balanserat sätt – men Free Beacon noterar i sammanhanget att de båda samtidigt har en lång historik av tendentiösa faktakontroller av profilerade konservativa företrädare.

2020 anklagade Times exempelvis felaktigt den republikanske Arkansas-senatorn Tom Cotton för att “flirta med konspirationsteoretiker” när han föreslog att covid-19 kunde komma från ett kinesiskt laboratorium – en uppfattning som idag stöds av flera amerikanska myndigheter.

Facebooks faktagranskare valde i sin tur att stämpla ett avslöjande om att hälsodepartementet under Biden distribuerat ”säkra” crackpipor till missbrukare som “desinformation” – trots att uppgifterna var helt korrekta.

Vid flera tillfällen har faktagranskarna också uppmanat allmänheten att reagera på olika sätt vid politiska händelser. När Biden-administrationen sålde miljontals oljefat till ett kinesiskt bolag gick Washington Posts faktagranskare exempelvis ut och deklarerade att detta ”inte var något skäl till upprördhet” och att agerandet var helt i sin ordning.

Free Beacon noterar vidare att antalet ”faktagranskande” organisationer har ökat kraftigt sedan valet 2016 – och att politiserade techjättar som Facebook och Google har lagt miljontals dollar på olika “faktagranskningsinitiativ”.

Noterbart är att ingen av “faktagranskarna” vill kommentera varför de enbart finansierar vänsterliberala politiska aktörer eller hur detta går ihop med deras påstådda opartiskhet.

Ladda ner Nya Dagbladets mobilapp!