SVT spred falska uppgifter om blodig “rysk” robotattack

Desinformationen i medierna

publicerad 19 september 2023
- av Markus Andersson
Bild när den ukrainska roboten slår ned och dödar 17 civila i Kostiantynivka och skadar ett 30-tal.

Hjälp Nya Dagbladet att klara ekonomin under sommaren!


14 150 kr av 50 000 kr insamlade. Stöd kampanjen via swish 123 611 30 21 eller andra donationsalternativ.


Den 6 september dödades minst 17 personer i Kostiantynivka, Donetsk, i vad som påstods vara ett ryskt missilanfall. Attacken fördömdes av president Volodymyr Zelenskyj som ”omänsklig” där Ryssland anklagades för att begå krigsbrott på ukrainskt territorium. Samma narrativ spreds också okritiskt av etablissemangsmedier i Sverige och västvärlden.

En granskning som New York Times genomfört visar dock att det med största sannolikhet var en ukrainsk luftförsvarsrobot som orsakat de civila dödsfallen.

Tidningen har tagit hjälp av analyser av robotfragment, satellitbilder, vittnesmål, inlägg på sociala medier och nått slutsatsen att roboten kom från ukrainskt territorium och inte från Ryssland som det tidigare hävdats.

Enligt granskningen berodde den blodiga attacken på ett misstag och den ukrainska luftvärnsroboten ska ha varit dysfunktionell. Utöver de 17 dödsoffren ska minst 30 personer ha skadats.

Ukrainska myndigheter ska också ha försökt hindra New York Times journalister att få tillgång till området och resterna från roboten – men till slut fick de genomföra sin granskning. Granskningen har i nuläget inte kommenterats från ukrainskt håll.

Statskanalen kritiseras

Så sent som under söndagen hävdade statliga SVT att uppgifter om att Ukraina låg bakom attacken i Kostiantynivka var ”rysk propaganda” och att det heller inte spelar någon roll vilket håll roboten kom ifrån eftersom dessa kan ha en ”icke-direkt bana”.

Man bemödade sig också med att göra en påkostad illustration över hur roboten ”lika gärna” kan ha kommit från Ryssland och intervjuade även Hans Liwång, docent i militärteknik för att befästa narrativet att robotens färdriktning är ointressant.

– Oavsett om det är kryssningsrobotar eller luftvärnsrobotar finns det ingen nödvändig koppling mellan varifrån de sköts upp och från vilket håll de slår ned på slutet. Att analysera väderstreck är inget fruktbart sätt att utreda det här, hävdade han.

Kritiken mot SVT:s rapportering är bred och riktas bland annat mot att statskanalen valt att på nytt stort lyfta fram artikeln om att det ska ses som ”rysk propaganda” att Ukraina låg bakom dådet, detta på sajtens framsida även efter det att New York Times publicerat sin granskning – samtidigt som de nya uppgifterna om att roboten var ukrainsk publicerades som en undangömd och kortfattad notis.

Ladda ner Nya Dagbladets mobilapp!