Banken kastar ut tysk partiledare

Hotet från bankerna

publicerad 4 oktober 2023
- av Jan Sundstedt
Tino Chrupalla menar att utvecklingen i Tyskland påminner om det kommunistiska förtrycket.

Alternativ för Tysklands partiledare Tino Chrupalla har fått sina konton nedstängda av Deutsche Bank-ägda Postbank. Själv är han övertygad om att detta är bankens sätt att straffa honom för hans politiska engagemang.

Chrupalla, en av två partiledare för AfD och tillika ledamot av landets riksdag, menar att det ligger politiska motiv bakom bankens trakasserier.

– I fredags spärrade Postbank mitt konto eftersom jag är medlem i AfD. Detta är en del av en process för att utesluta och misskreditera människor utanför den politiska huvudfåran, berättade han i tysk tv.

Postbank ägs av Deutsche Bank som är en av världens största banker – enligt tyska medier vill banken inte kommentera enskilda fall, men står fast vid att de har ”rätt” att säga upp vilket konto de vill utan att behöva uppge några skäl för detta.

Chrupalla som berättade om nedstängningen av sina konton under ett tv-program om arvet från det kommunistiska Östtyskland betonade att han var stolt över att vara östtysk – men samtidigt mycket bekymrad över den politiska utvecklingen i landet.

Politiskt vapen

Han pekade vidare på att dagens repression påminner om det kommunistiska förtrycket där människor inte vågar säga vad de tycker av rädsla för att utsättas för mobbning eller repressalier. Det har också rapporterats att olika tyska vänsternätverk aktivt försöker få bankerna att stänga ner politiska motståndares konton och använder detta som ett slags vapen för att göra livet svårt och jobbigt för dem.

Tino Chrupalla är inte heller den förste välkände högerpolitiker som fått sina konton nedstängda av vad som tycks vara politiska skäl. Britten Nigel Farage råkade också ut för detta i somras – någonting som Nya Dagbladet rapporterade om.

När det uppdagades att banken av ideologiska skäl trakasserat Farage och stängt ner hans konton ledde detta inte bara till att en bankchef fick avgå, utan också till att den brittiska regeringen införde nya regelverk som de hävdar kommer att förhindra att bankerna diskriminerar enskilda på grund av deras politiska åsikter i framtiden.


Ladda ner Nya Dagbladets mobilapp!