Markus: “Bankerna ägnar sig åt utpressning”

Hotet från bankerna

publicerad 24 januari 2024
- av Isac Boman
Markus Andersson frågar sig hur bankerna fick "polisiära befogenheter" att kartlägga sina kunder.

När konstnären Markus Andersson loggade in på sin internetbank för att betala räkningar fick han veta att han hade tio dagar på sig att besvara en lång rad märkliga, privata och personliga frågor – annars skulle hans konto stängas ner.

I en intervju med Nya Dagbladet kallar han bankens agerande ”vidrigt”, frågar när och hur banken fick denna typ av ”polisiära befogenheter” och uppmanar andra som drabbas att inte bara acceptera den utpressningsliknande verksamheten – utan faktiskt reagera och markera.

Nya Dagbladet har vid upprepade tillfällen rapporterat om hur storbankerna blir alltmer maktfullkomliga och kontrollerande och hur människor godtyckligt och utan legitima skäl får sina konton nedstängda och blir av med sina banktjänster – exempelvis för att de satt in eller tagit emot kontanter.

Ofta hävdar banken att man måste motverka ”penningtvätt” eller ”terrorism”, men personerna som drabbas är mycket sällan misstänkta för något brott, någon polisanmälan görs inte och de drabbade får överhuvudtaget sällan chans att ens prata med någon verklig person för att diskutera och reda ut frågetecken – istället möts man av standardiserade eller automatiska meddelanden som inte går att svara på.

“Medeltida ockrare”

Konstnären Markus Andersson är en av de som nyligen blivit varse hur dagens svenska banker faktiskt agerar mot sina kunder – även om han än så länge har sitt konto kvar.

Man tappar hakan. Min bank meddelade nyss att de stänger mitt konto om jag inte svarar på en rad privata, personliga frågor. Sedan när fick banken polisiära befogenheter att gräva i folks privatliv? Helt utan misstanke om något brott, eller några stora pengar i omlopp, tror de alltså att de har rätt att utpressa och gräva i underkläderna på folk?” skriver han i ett upprört inlägg på Facebook och menar att ”dagens banker börjar stinka värre än medeltidens ockrare”.

Verkligen dags att vi tar dem riktigt hårt i örat och skriker dem rakt däri, att vi är kunder för i helvete! Inga jävla hjon som man kan behandla hur som helst!”, fortsätter han och påpekar att ”banken inte är någon polismyndighet och har faktiskt inte alls att göra med hur du eller någon annan har förvärvat sina pengar”.

Kunderna utpressas

När Nya Dagbladet kontaktar konstnären berättar han att han uppfattade frågorna som märkliga och ”väldigt uttömmande” och det krävdes att han skulle redovisa hur han skulle tjäna pengar under året, om han skulle ta emot utlandsbetalningar eller om han skulle få några pengar från en viss person.

– Hur ska man veta det i förväg? Det blev väldigt konstigt, som om man var misstänkt för någonting … De sa att de stänger ner mig om tio dagar om jag inte svarar på deras frågor.

– Det blir ju sådant besvär. Jag kan ju välja då att inte svara på deras frågor, men då måste jag börja ta ut pengar därifrån och det blir massa olika besvär med räkningar och eventuella löner, då måste man kontakta lönekontoret och så det blir några dagars jobb utan tvekan, fortsätter han och menar att förfarandet kan liknas vid utpressning.

Andersson har aldrig tidigare varit med om att han behöver göra någon slags prognos över hur hans ekonomiska år förväntas se ut och han menar att denna typ av undersökningar knappast heller kan vara bankens uppgift, när det handlar om personer som inte är misstänkta för någon som helst brottslighet.

“Tror inte på det själva”

Som bakgrund berättar han att han en gång kom till det numera nedlagda lokala bankkontoret med 5000 kronor och ville sätta in dessa på sitt lönekonto, men bankpersonalen krävde att han skulle redovisa deras ursprung – något han upplevde som mycket märkligt. Han fick förklarat för sig att det var nya regler som införts och avdelningschefen hävdade också att man krävde förteckningar för att motverka påstådd penningtvätt.

– Då sa jag att det där tror du ju inte ens på själv. Ska jag komma hit och tvätta 5000 kronor? Det är ju helt absurt… Jag tror inte att de tror på det själva, att det skulle vara penningtvätt det handlar om.

Markus Andersson har tidigare uppmärksammats för sin konst och sin frispråkighet i olika politiska frågor – men han tror inte att bankens agerande var riktat specifikt mot honom som någon slags ”straff”, utan att det är så här Handelsbanken numera behandlar många av sina kunder och att ett stort antal svenskar oavsett politisk tillhörighet drabbats på samma sätt.

– Hur det än är så är det ett otyg. De ska inte hålla på så här. Bankerna håller ju på så här med alla möjliga småsparare, småföretagare och andra och tar sig befogenheter som de inte borde ha och som de inte heller har juridiskt vad jag förstår.

Fullständigt oacceptabelt

– Det går över en gräns… Banken ska inte ha rätt att göra så här mot människor. Det är ett vidrigt sätt, sedan när fick de de här polisiära befogenheterna, frågar han sig.

Andersson uppmanar andra som drabbas och svenska folket i allmänhet att inte bara tyst acceptera när de hotas av bankerna – utan att faktiskt reagera och visa att den här typen av utpressningsliknande verksamhet är helt horribel.

– Det här är ingenting man ska svälja. Vi ska inte behandlas på det här sättet.

Ladda ner Nya Dagbladets mobilapp!