Swedbank stoppar överföringar till Palestina

Hotet från bankerna

publicerad 2 januari 2024
- av Isac Boman
Swedbanks kontor i Malmö.

Hjälp Nya Dagbladet att klara ekonomin under sommaren!


8570 kr av 50 000 kr insamlade. Stöd kampanjen via swish 123 611 30 21 eller andra donationsalternativ.


När Hanan Abunasser ville göra en överföring från sitt privatkonto till sin systers konto lät ansvariga på Swedbank meddela att ”Palestina är stängt” med hänvisning till att man inte vill riskera att finansiera ”terrorism” eller ”penningtvätt”.

Palestinier bosatta i Sverige tillåts alltså inte längre att själva använda bankens tjänster för att skicka pengar till sina familjemedlemmar och anhöriga som är fast i krigets Gaza.

– Jag sa att jag ville skicka pengar till min syster i Gaza. De frågade mig ingenting utan sa bara att banken tagit beslut att inte skicka pengar till Palestina, inte bara Gaza utan hela Palestina, för att man inte vill riskera att de går till terrorism eller pengatvätt. Jag ville bara skicka lite pengar, 3 000 kronor, vadå terrorism?! Det här känns inte okej, berättar Hanan för vänstertidningen ETC.

Det handlade om cirka 1000 israeliska shekel, motsvarande cirka 3000 kronor – ungefär en månadslön i Gaza. Hanan berättar att bankpersonalen var mycket tydlig med att det inte gick att föra över pengar till Palestina.

När tidningen talar med Hannes Mård, pressansvarig på Swedbank, vill denne inte gå in på detaljer om Hanans fall men bekräftar att kunder på egen hand inte kan genomföra betalningar till Palestina längre – om man vill göra detta måste man istället besöka ett av bankens kontor där ytterligare kontroller genomförs innan transaktionen eventuellt godkänns.

“Utökad kontroll”

– När vi bedömer att riskerna ej går att hantera kan vi stänga överföringarna till ett land, eller begränsa kundernas möjligheter att genomföra dem själva. För Palestina är det inte möjligt för privatkunder att på egen hand genomföra betalningar, utan man måste besöka ett kontor där vi gör en utökad kontroll. Det kan resultera i att vi nekar transaktionen, säger han.

Konkurrenterna Nordea och SEB kräver i dagsläget inte att den som vill överföra pengar till Palestina kommer in fysiskt till kontoret för att där genomgå kontroller, men man har ändå skärpt kraven för transaktioner till området och hävdar att man ”måste förstå pengarnas ursprung och syftet med transaktionen”.

Vid oklarheter eller tveksamheter har de möjlighet att stoppa överföringen. Handelsbanken och flera andra mindre banker genomför i dagsläget inga privatöverföringar alls till Palestina.

Hanan Abunasser kandiderade till Vänsterpartiet i Solna kommun 2022.

Ladda ner Nya Dagbladets mobilapp!