Banken kastade ut Farage av politiska skäl

Hotet från bankerna

publicerad 19 juli 2023
- av Markus Andersson
Nigel Farage varnar för bankernas makt.

Dokument visar att den brittiske politikern Nigel Farage kastades ut från banken av rent ideologiska skäl och att hans tankar om hbtq-rörelsen, Brexit, och invandring inte ansågs vara ”kompatibla” med bankens värdegrund.

När den konservative politikerns bankkonton plötsligt stängdes ner och banken Coutts avkrävdes en förklaring, hävdade dessa till slut att beslutet var rent ekonomiskt och att Farage inte mött bankens kommersiella krav. Nu visar det sig dock att banken ljög rakt ut – och att det i själva verket var politiska och ideologiska skäl som låg till grund för att Farage blev av med sina konton.

I ett dokument på 40 sidor som banken tvingats lämna ut framgår att banken uppfattar Farage som politiskt avvikande, att han inte ”delar bankens värderingar” och man insinuerar även att han skulle vara rasist. Banken har till synes gjort en ideologisk kartläggning av Farage och hans åsikter och utspel och pekar bland annat på påstådda Rysslandskopplingar, att han uttryckt sig kritiskt om hbtq-rörelsen, att han är vän med Donald Trump och att han känner brodern till den vaccinskeptiske tennisstjärnan Novak Djokovic.


Han uppfattas som xenofob och rasist” skriver banken bland annat och hävdar att han inte är ”kompatibel med Coutts”. Däremot medger banken att han uppfyller de ekonomiska kriterier man satt upp – varför Farage och många med honom anser att det är bevisat att banken stängt av honom på grund av hans åsikter.

Farage menar att Coutts satt ihop en ”stasi-liknande övervakningsrapport” och noterar bland annat att ordet ”Brexit” förekommer hela 86 gånger i denna.

Mellan 2014 och 2016, när jag först hade mina bankärenden hos Coutts, uppstod aldrig några problem. Efter att Brexit blev verklighet förändrades allt”, skriver politikern.

Farage, som också pekas ut som ”fascist” av personer som citeras i rapporten, menar att banken lagt ner oerhörd energi på att söka igenom hans sociala mediekonton och sammanställt all information från internet som kan uppfattas som ”problematisk”.

De övervakade mig”, menar han.

Den här historien handlar inte bara om mig. Du kan stå på tur … om den här situationen inte åtgärdas kommer vi att gå i sömnen mot ett socialt kreditsystem i kinesisk stil där endast de med de ’rätta’ åsikterna tillåts delta fullt ut i samhället”, fortsätter Farage.

Banken medger att Nigel Farage inte gjort något fel – utöver att han har fel värderingar.
Coutts har mycket noggrant åsiktsregistrerat Nigel Farage.Ladda ner Nya Dagbladets mobilapp!