Florida vill stoppa banker som diskriminerar

Hotet från bankerna

publicerad 26 januari 2024
- av Isac Boman
Floridas finansdirektör Jimmy Petronis vill skydda konsumenter från bankernas "woke-ism".

Hjälp Nya Dagbladet att klara ekonomin under sommaren!


19 730 kr av 50 000 kr insamlade. Stöd kampanjen via swish 123 611 30 21 eller andra donationsalternativ.


Delstatens finansdirektör Jimmy Patronis, låter meddela att 117 banker i delstaten har undertecknat en försäkran om att inte diskriminera kunder politiskt, och därmed utsetts till Qualified Public Depositories (QPD), vilket i korthet är banker som har laglig rätt att ta emot offentliga medel, inklusive statliga eller lokala myndigheters pengar.

Detta följer efter att en lag, som syftar till att förhindra att en bank kvalificeras som en QPD, undertecknades förra året, om banken är engagerad i någon “osäker och osund praxis” och stänger ner kunders tjänster och konton på grund av dessas politiska, religiösa eller andra personliga övertygelser. Syftet med lagen sägs också vara att skydda konsumenterna från bankernas vänsterliberala agenda.

– Med den fortsatta ökningen av Environmental and Social Governances (ESG) som infiltrerar våra ekonomiska institutioner, är jag oerhört glad över att se de positiva effekterna av House Bill 3 (lagen), säger Patronis.

– Dessa 117 QPD:er har officiellt åtagit sig att sätta avkastning före politik. De förstår att om de väljer bort kunder på grund av politisk övertygelse så hotar de sina egna resultat. Sedan lagen trädde i kraft har banker kontaktat oss för att säga att de tar avstånd från ‘woke-ism’ och att de är beredda att ställa upp om en bank inte uppfyller sitt åtagande gentemot Florida.

Han säger sig vidare vara ”stolt” över att Floridaborna nu ”kan göra vad de vill med sina surt förvärvade pengar” utan att behöva oroa sig för att plötsligt bli nekade som kunder eller få sina banktjänster nedstängda.

– Jag önskar ekonomisk frihet för alla Floridabor, och vi kan helt enkelt inte stå bredvid när ledarskapet i Washington misslyckas med att skydda medborgarna från att bli politiska mål. Framgången med detta lagförslag har bidragit till att Florida förblir en säker fristad för frihet, där medborgarna kan vara säkra på att de inte kommer att diskrimineras av våra finansinstitut, fortsätter han.

Ladda ner Nya Dagbladets mobilapp!