MORGONDAGENS DAGSTIDNING – tisdag 25 mars 2025

tisdag 25 mars 2025

Attack mot svenska FN-styrkan i Mali

publicerad 15 april 2018
Svenska FN-soldater i Mali

FN-styrkornas läger utanför Malis huvudstad Timbuktu blev attackerat under lördagen. En FN-soldat ska ha dödats i attacken men ingen svensk.

Vid 15-tiden lokal tid på lördagseftermiddagen attackerades den internationella FN-campen utanför Timbuktu. Försvarsmakten uppger att det var en komplex attack som utfördes med indirekt eld, skottlossning och självmordsbombare.

Enligt Sveriges Radio Ekot ska inga svenskar ha dödats eller skadats i attacken. En FN-soldat dog i attacken.

Trovärdighet – grunden i vår journalistik sedan 2012

Nya Dagbladets position är unik i det svenska medielandskapet. NyD är oberoende på riktigt. Tidningen ägs och kontrolleras inom den egna redaktionen – inte av stora mediekonglomerat eller utländska intressen.

Sedan grundandet 2012 har grunden i vår oberoende journalistik varit balans och trovärdighet framför sensationsjournalistik och snabba klick. NyD är Sveriges bredaste helt oberoende dagstidning och står helt fri från politiska partier och industriintressen.

NyD erhåller inget presstöd och finansieras genom läsardonationer och annonser. Läs mer om våra pressetiska riktlinjer här.

Amerikanskt säkerhetshaveri – krigsplaner delades med utomstående journalist

Donald Trumps USA

publicerad Idag 10:20
– av Markus Andersson
Försvarsminister Pete Hegseth, säkerhetsrådgivaren Mike Waltz och vicepresidenten JD Vance var tre av gruppens deltagare.

Den judisk-amerikanske The Atlantic-chefredaktören Jeffrey Goldberg trodde att någon drev med honom när han plötsligt blev tillagd i en hemlig chattgrupp, tillsammans med vad som framstod som USA:s högsta politiska ledning.

Snart insåg han dock att chattgruppen var äkta och han fick där bevittna makthavarnas diskussioner om en hemlig militäroperation mot Huthirebellerna i Jemen.

USA:s försvarsminister Pete Hegseth och vicepresident JD Vance ska enligt uppgift ha diskuterat detaljer om en känslig bomboperation mot Huthi-mål i Jemen i en krypterad Signal-chatt – som oavsiktligt inkluderade Jeffrey Goldberg. Det avslöjade chefredaktören själv i en artikel publicerad måndagen, samtidigt som en kabinettssammanträdde pågick i Vita huset.

Enligt Goldberg lades han den 11 mars till i en Signal-grupp med 18 deltagare av en användare som identifierade sig som nationelle säkerhetsrådgivaren Mike Waltz. Gruppen, med titeln ”Houthi PC small group”, inkluderade profiler som verkade tillhöra Vance, utrikesminister Marco Rubio, försvarsminister Pete Hetseth och CIA-chef John Ratcliffe.

Initialt var Goldberg skeptisk och trodde först att han blivit utsatt för någon form av desinformationskampanj.

– Jag hade starka tvivel att den här textgruppen var verklig, eftersom jag inte kunde tro att USA:s säkerhetsledning skulle kommunicera på Signal om förestående krigsplaner, förklarar han.

Den 14 mars började deltagarna diskutera den exakta tidpunkten för den militära operationen.

”Hatar att rädda Europa igen”

Jag tror att vi begår ett misstag”, skrev en användare med namnet JD Vance, och argumenterade för att Europa gynnas mer av attackerna än USA.

3 procent av amerikansk handel går genom suez (kanalen). 40 procent av europeisk handel gör det. Det finns en verklig risk att allmänheten inte förstår det här eller varför det är nödvändigt. Det starkaste skälet att göra detta, som POTUS (Trump) sade, är för att skicka ett budskap”, fortsatte han.

Vance tillade dock att han var villig att gå med på att stödja planerna om de övriga var för ett angrepp – men tillade att han ”inte är säker på att presidenten inser hur inkonsekvent det här är med hans budskap till Europa” och pekade på risken för höjda oljepriser.

Säkerhetsrådgivaren Mike Waltz förklarade också att det kommer att bli européerna som får betala för attackerna, och Vance uttryckte att han ”bara hatar att rädda Europa igen”.

Jag delar din avsky över Europas snyltande. Det är PATETISKT”, svarade Hegseth.

Vita huset bekräftar missen

Den 15 mars kl. 13:45 ET (enligt Hegseths meddelande i chattens) inleddes attackerna också mot Huthirebellerna. Goldberg beskrev hur han kollade sociala medier kl. 13:55 och såg rapporter om explosioner i Jemens huvudstad Sanaa. I chattflödet följde sedan gratulationsmeddelanden från Mike Waltz och andra.

Den hemliga chattgruppens existens var verklig, konstaterade Goldberg, och han hade av allt att döma bjudits in av misstag, utan någon närmare kontroll och utan att någon av säkerhetstopparna verkar ha förstått att han ens var där. Han uppger också att en stor mängd mycket känslig information spreds i gruppen, men att han själv av amerikanska säkerhetsskäl inte vill publicera vidare denna.

Kort efter attackerna lämnade Goldberg chatten – och samma dag deklarerade Donald Trump på sin plattform Truth Social att han ”beordrat avgörande och kraftfull militär aktion mot Huthi-terroristerna i Jemen”.

Vita huset har bekräftat att en utomstående användare av misstag lades till i den hemliga chattgruppen – men inte varför hemliga militära operationer och beslut diskuterades på ett så osäkert och lättvindigt sätt.

Enligt USA:s nationella säkerhetsråd NSC verkar meddelandena vara ”autentiska”, men man uppger att chattgruppen aldrig innebar ”några hot mot våra soldater eller vår nationella säkerhet”.

”Häpnadsväckande vårdslöshet”

Vid en presskonferens avfärdade Trump kännedom om händelsen – och pekade istället på att han inte gillade tidningen The Atlantic. Hans pressekreterare poängterade vidare att presidenten har fullt förtroende för sitt säkerhetsteam.

Den demokratiske senatorn Jack Reed är inte lika imponerad och kallar det hela ”ett av de grövsta exemplen på operativ säkerhetsbrist och bristande sunt förnuft som jag någonsin sett” – och kräver en omedelbar utredning.

– Militära operationer måste hanteras med största diskretion och med hjälp av godkända och säkra kommunikationsvägar, eftersom amerikanska liv står på spel. Den vårdslöshet som president Trumps kabinett uppvisar är häpnadsväckande och farlig, fortsatte han i ett uttalande.

Även Nebraska-republikanen Don Bacon är mycket kritisk och menar bland annat att det är djupt problematiskt att säkerhetsteamet inte ens verkar ha använt säkra telefoner eller varit skyddade från extern avlyssning.

Goldberg uppgav också att Waltz ställt in att vissa meddelanden raderades efter en respektive fyra veckor – en potentiell lagöverträdelse eftersom federala regler kräver arkivering av officiella dokument.

Andra är mer skeptiska till skandalen och argumenterar för att det är ytterst osannolikt att en helt utomstående person – och dessutom journalist, bjuds in till en sådan här grupp av misstag. Istället spekulerar man i att syftet redan från början var att informationen skulle komma ut – dock oklart varför.

Trovärdighet – grunden i vår journalistik sedan 2012

Nya Dagbladets position är unik i det svenska medielandskapet. NyD är oberoende på riktigt. Tidningen ägs och kontrolleras inom den egna redaktionen – inte av stora mediekonglomerat eller utländska intressen.

Sedan grundandet 2012 har grunden i vår oberoende journalistik varit balans och trovärdighet framför sensationsjournalistik och snabba klick. NyD är Sveriges bredaste helt oberoende dagstidning och står helt fri från politiska partier och industriintressen.

NyD erhåller inget presstöd och finansieras genom läsardonationer och annonser. Läs mer om våra pressetiska riktlinjer här.

Serbisk ledare varnar för västerländsk ”färgrevolution”

publicerad Igår 16:15
– av Markus Andersson
Aleksandar Vulin menar att krafterna bakom protesterna vill "förgöra Serbien".

Enligt Serbiens vice premiärminister Aleksandar Vulin hotas landet av en nära förestående ”färgrevolution” orkestrerad av västerländska underrättelsetjänster.

Vulin menar att de pågående oroligheterna i Serbien syftar till att genomdriva ett pro-västligt maktskifte liknande den ukrainska Euromajdanrevolutionen 2014.

Studentledda protester mot påstådd korruption och regeringens hantering av en allvarlig dödsolycka har pågått i flera månader i Serbien. Demonstrationerna utlöstes i november 2024 efter att ett betongtak rasat samman på en järnvägsstation i staden Novy Sad, vilket ledde till att 15 människor dog.

Den 15 mars samlades tusentals demonstranter i Belgrad, där dussintals personer skadades i sammandrabbningar mellan polis och aktivister, och protesterna har i varierande grad fortsatt även den gångna veckan.

– En färgrevolution pågår i Belgrad
, deklarerade Vulin under ett möte i Moskva i helgen, där han mötte Sergej Sjojgu, sekreterare för Rysslands säkerhetsråd.

– Västerländska säkerhetstjänster står bakom färgrevolutionen eftersom de vill sätta en ny regering vid makten, fortsatte den serbiske ministern och tillade att landets myndigheter ”inte kommer att tillåta detta”.

Vill ”förgöra Serbien”

Även Serbiens president, Aleksandar Vucic, har anklagat utländska aktörer för att driva på oroligheterna i syfte att destabilisera landet, och hävdar att oppositionen samarbetar med underrättelsetjänster i Kroatien, Albanien och Västvärlden för att störta hans regering.

Enligt Aleksandar Vulin är Västvärldens mål att ”förgöra Serbien” – detta eftersom regeringen i Belgrad anses vara pro-rysk och trots påtryckningar har vägrat att stödja sanktionerna mot Ryssland.

Han förutspår att de krafter som påstås ligga bakom protesterna snart kan driva på en ”radikalisering” av demonstrationerna – och att våldsamheterna riskerar att eskalera.

– Organisatörerna vill se ett Majdan och arbetar för att detta ska bli verklighet.

Kravaller och krig

Euromajdanprotesterna 2013-2014 i Kiev var inledningsvis relativt lugna men urartade snart i regelrätta kravaller och gatukrig mellan poliser och demonstranter – där över 100 människor också dödades och minst 855 skadades. I efterhand har det framkommit att underrättelsetjänster och andra intressen i EU och USA eldade på oroligheterna.

I slutändan tvingades den pro-ryske presidenten Viktor Janukovytj att avgå och ersattes en Västvänlig interimsregering. Maktövertagandet betraktades av många som en illegitim statskupp och ledde till att oblasterna i Donetsk och Luhansk utropade sig till självständiga folkrepubliker och att Moskva annekterade den ryskdominerade och strategiskt viktiga Krimhalvön.

Sedan 2014 har det i praktiken pågått ett krig mellan ukrainska regeringsstyrkor och pro-ryska separatister i Öst med tiotusentals dödsfall som följd, en konflikt som eskalerade kraftigt i februari 2022 när Ryssland fattade beslut om att invadera Ukraina och ”avmilitarisera” landet.

Trovärdighet – grunden i vår journalistik sedan 2012

Nya Dagbladets position är unik i det svenska medielandskapet. NyD är oberoende på riktigt. Tidningen ägs och kontrolleras inom den egna redaktionen – inte av stora mediekonglomerat eller utländska intressen.

Sedan grundandet 2012 har grunden i vår oberoende journalistik varit balans och trovärdighet framför sensationsjournalistik och snabba klick. NyD är Sveriges bredaste helt oberoende dagstidning och står helt fri från politiska partier och industriintressen.

NyD erhåller inget presstöd och finansieras genom läsardonationer och annonser. Läs mer om våra pressetiska riktlinjer här.

Ostburgare från McDonald’s ska locka rekryter till Ukrainas armé

Kriget i Ukraina

publicerad Igår 14:37
– av Jan Sundstedt
Att använda snabbmat för att locka ungdomar till armén har provocerat många.

En ukrainsk rekryteringskampanj på TikTok lockar unga män att skriva på militära kontrakt med löften om att kunna köpa tusentals ostburgare från McDonald’s.

Kampanjen har skapat kontrovers och mött hård kritik, samtidigt som den väcker frågor om myndigheternas rekryteringsmetoder under det pågående kriget.

Ukrainas försvarsministerium har lanserat en rekryteringsvideo på TikTok, som primärt tycks rikta sig till unga män mellan 18 och 24 år. En åldersgrupp som för närvarande är undantagna från landets mobilisering.

Videoklippet framhåller att den som skriver på ett militärkontrakt får en miljon hryvnia (ungefär 242 000 svenska kronor) – en summa som enligt videon räcker till att köpa 15 625 ostburgare på McDonald’s.

I filmen står en man utanför en McDonald’s-restaurang och ställer frågan ”Hur många ostburgare kan man köpa för 1 000 000 hryvnia?”, innan han presenterar siffran 15 625, baserat på ett pris på 64 hryvnia per ostburgare.

Strategin att använda snabbmat från McDonald’s som ett incitament har genererat starka reaktioner från bland andra den tidigare ukrainske diplomaten Andrey Telizhenko.

Han menar att strategin visar på desperation och brist på respekt för medborgarna i Ukraina.

Den som skulle falla för löftet om 15 625 cheeseburgare kommer ändå inte att få de pengarna, säger han, och pekar på att många soldater inte överlever länge nog för att kunna använda pengarna.

Kreativ desperation

Kritiken förstärks av sociala medier, där användare uttrycker både förvåning och ilska. Många kallar kampanjen bisarr och olämplig, särskilt med tanke på den pågående konflikten med Ryssland.

Tidigare rapporter från bland andra Associated Press i januari 2025 visar att landet planerar reformer för att inkludera yngre åldersgrupper i rekryteringen, vilket videon ifråga tycks vara en del av.

Rekryteringskampanjen speglar också en bredare trend där Ukraina försöker nå yngre generationer genom sociala medier, men att använda ostburgare som lockbete under ett krig skapar en kontrast som många finner stötande.

Debatten belyser de problem Ukraina står inför i att balansera militära behov med folkets förtroende. Medan vissa ser videon som ett kreativt grepp för att nå unga, betraktar andra den som ett tecken på desperation i en tid av kris.

Det ukrainska försvarsministeriet har ännu inte kommenterat kritiken offentligt.

Trovärdighet – grunden i vår journalistik sedan 2012

Nya Dagbladets position är unik i det svenska medielandskapet. NyD är oberoende på riktigt. Tidningen ägs och kontrolleras inom den egna redaktionen – inte av stora mediekonglomerat eller utländska intressen.

Sedan grundandet 2012 har grunden i vår oberoende journalistik varit balans och trovärdighet framför sensationsjournalistik och snabba klick. NyD är Sveriges bredaste helt oberoende dagstidning och står helt fri från politiska partier och industriintressen.

NyD erhåller inget presstöd och finansieras genom läsardonationer och annonser. Läs mer om våra pressetiska riktlinjer här.

Natolarmet: ”Klimatkrisen” hotar militärpaktens förmåga

publicerad Igår 11:37
– av Redaktionen
Natos medlemsländer uppmanas att så snabbt som möjligt klimatanpassa sina militära styrkor.

Nato står inför ett allvarligt hot, enligt James Appathurai, organisationens biträdande generalsekreterare för innovation, hybrid- och cyberfrågor.

Denna gång är det dock varken ryssar eller kineser som uppges hota den USA-ledda militärpaktens verksamhet – utan påstådda klimatförändringar.

Enligt den kanadensiske Nato-toppen har klimatet förändrats kraftigt på kort tid och Europas militära styrkor har ännu inte på ett tillfredsställande sätt lyckats anpassa sig till dessa nya förhållanden.

I Nato-rapporten NATO Climate Change and Security Impact Assessment förmedlas bland annat en bild av att kraftiga regn har ökat, vilket innebär svårigheter för radarsystemen att fungera som tänkt.

Andra problem som pekas ut är att varmare luft påverkar flygplanens funktion negativt och att högre vattentemperaturer gör det svårare att spåra fientliga ubåtar. Enligt James Appathurai är det därför hög tid för Nato-länderna att satsa på att klimatanpassa försvaret.

– Vi behöver betrakta klimatet utifrån dess påverkan på militär effektivitet, säger han till statstelevisionen SVT.

”Sverige kommer påverkas”

Sedan 2022 har den amerikanska armén arbetat aktivt med ”klimatanpassning”, vilket bland annat innebär att alla icke stridande militära fordon ska elektrifieras, och att sol- och vindkraft i hög utsträckning ska användas för att säkra energitillgången.

– Vi tar fram nya material till militär materiel och uniformer. Vi förbättrar våra klimatmodeller med hjälp av AI, så att vi kan förutspå vilka temperaturförändringar som väntar i framtiden, förklarar Appathurai, och pekar på att man också bygger lättare och mer effektivare flygplansmotorer, så att dessa kan transportera mer och förbruka mindre bränsle.

James Appathurai och generalmajoren Dimitrios Sigoulakis. Foto: Nato/ CC BY-NC-ND 2.0

– Vi tittar på mycket ny teknik och bättre planeringsmodeller så att vi kan möta våra utmaningar och bibehålla vår militära slagkraft, heter det, och man är noga med att betona att klimatanpassningen drivs på av rent militärstrategiska skäl, snarare än aktivistiska motiv.

Han betonar vidare att det är de enskilda medlemsländerna själva som måste fatta beslut om att klimatanpassa sin militär, men att man från ledningens håll hoppas kunna ”skapa konsensus och ge icke-bindande riktlinjer till medlemsländerna”.

– Som jag har sagt så kommer Sverige att påverkas av detta, slår han fast.

Trovärdighet – grunden i vår journalistik sedan 2012

Nya Dagbladets position är unik i det svenska medielandskapet. NyD är oberoende på riktigt. Tidningen ägs och kontrolleras inom den egna redaktionen – inte av stora mediekonglomerat eller utländska intressen.

Sedan grundandet 2012 har grunden i vår oberoende journalistik varit balans och trovärdighet framför sensationsjournalistik och snabba klick. NyD är Sveriges bredaste helt oberoende dagstidning och står helt fri från politiska partier och industriintressen.

NyD erhåller inget presstöd och finansieras genom läsardonationer och annonser. Läs mer om våra pressetiska riktlinjer här.

Missa inte en nyhet igen!

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev idag!

Ta del av ocensurerade nyheter – fria från industriintressen och politisk korrekthet från Sveriges bredaste helt oberoende dagstidning – varje vecka.

Send this to a friend