Mali överger franska som officiellt språk

publicerad 27 juli 2023
- av Redaktionen
Demonstration i Malis huvudstad Bamako mot fransk militär närvaro.

I en vändning som markerar ett steg bort från landets koloniala förflutna, har Mali meddelat att de ska överge franskan som sitt officiella språk. Detta innebär att landet kommer att övergå till att använda sina inhemska språk, inklusive bambara, som talas av majoriteten av befolkningen.

Denna vändning följer en tioårsperiod av surnande relationer mellan Mali och Frankrike, dess tidigare koloniala makt, som tog vid när Frankrike på Malis begäran sände en styrka på 1700 soldater till Mali 2013. Syftet var att bekämpa “väpnade icke statliga aktörer”, i första hand jihadister. Operationen utvidgades senare till fem Sahel-länder under namnet Operation Barkhane.

Förbindelserna mellan länderna försämrades emellertid kraftigt i samband med två militärkupper i Mali, den senaste i maj 2021. I början av 2022, efter omfattande protester och diplomatiska spänningar, bekräftade den franske presidenten Emmanuel Macron att de franska trupperna skulle dras tillbaka från Mali.

Malis beslut att överge franska som officiellt språk tolkas som en del av landets strävan efter större självständighet och nationell identitet. Hur denna förändring kommer att implementeras och vilken effekt den kommer att ha på Malis utbildningssystem och internationella relationer är ännu oklart.

Mali, beläget i Västafrika, är ett land rikt på historia och kultur, känt för sina tidiga civilisationer och roll som centrum för transsaharisk handel. Landet var en fransk koloni från sent 1800-tal till sin självständighet 1960, vilket har lämnat djupa spår i landets språk och infrastruktur.

Malis ekonomi är starkt beroende av jordbruk, med över 80% av befolkningen engagerad i jordbruk och fiske. Landet är också den tredje största producenten av guld i Afrika.

Kulturellt sett är Mali känt för sin rika musiktradition, med artister som Ali Farka Touré och Salif Keita, och dess historiska städer Timbuktu och Djenné, kända för sina imponerande lerbyggnader.

Ladda ner Nya Dagbladets mobilapp!