Försvarsmakten undvikande om amerikanskt militärflygplan i Sverige

publicerad 4 september 2023
- av Jan Sundstedt
Lockheed Martin C-5 Galaxy
Kamouflagemålade Lockheed Martin C-5 Galaxy (arkivbild).

Den gångna lördagen hördes ett rejält muller över Malmö när ett av världens största flygplan, det militära transportflygplanet C-5 Galaxy, under lördagsförmiddagen flög in och landade på Sturup.

Vad det amerikanska flygplanet hade för anledning att landa i Skåne är dock höljt i dunkel och när Nya Dagbladet kontaktar Försvarsmaktens informationsavdelning lägger man helt sonika på luren.

Det var på lördagsförmiddagen vid 10:30-tiden som det amerikanska transportflygplanet satte landningshjulen på svensk mark, skriver bland annat Bonniertidningen Sydsvenskan. Militärplanet hade då varit i luften nonstop efter att ha lyft från flygbasen Travis i Kalifornien.

Vad planet gör i Sverige är däremot oklart.

Det vet jag inte. De har ansökt om och beviljats tillstånd att komma in i svenskt luftrum och sedan landa, säger Fredrik Helmertz, vakthavande kommunikatör vid Försvarsmakten, till TT.

“Då har jag missat det”

När Nya Dagbladets reporter kontaktar Försvarsmaktens presstjänst vill Marie Tisäter, vakthavande kommunikatör vid Försvarsmakten, inte kommentera saken utan hänvisar till att hon inte känner till detta och uppmanar NyD att “mejla frågan” som ställs på telefon innan hon slänger på luren.

– Du får nog precisera lite mer vad det är för typ av flygplan, vilken tid och så, för att jag ska kunna hjälpa dig vidare?

Det är flygplanet det har skrivits om, det är en rätt stor nyhet.

– Okej… då har jag missat det… men ring på det här vanliga numret igen så kollar jag lite med mina kollegor här, medans… Hej hej! (lägger på luren)

Transportflygplanet C-5 Galaxy räknas som ett “tungt transportflygplan” och kan lasta över 100 ton. Det nyttjas i huvudsak av den amerikanska militären och Natostyrkor.

Transportflygplanet C-5 Galaxy

Tillverkas av Lockheed Martin och flög första gången 1968. Det är 75 meter långt och väger omkring 170 ton. 131 flygplan har hittills byggts. Planet kan öppnas helt vid tipp och nos vilket gör det möjligt att köra rakt igenom lastutrymmet när man lastar planet. Det underlättar när man transporterar flera stridsvagnar – något som ledigt får plats i lastutrymmet. Fullt lastat behöver planet en startsträcka på 2,5 kilometer och landningssträcka på 1,5 kilometer. Planet kan frakta 345 soldater och har en maxvikt på 300 ton.

Ladda ner Nya Dagbladets mobilapp!