Sverige lovar att ge 8 miljarder till klimatfonden

publicerad 25 september 2019
- av Markus Andersson

Hjälp Nya Dagbladet att klara ekonomin under sommaren!


4360 kr av 50 000 kr insamlade. Stöd kampanjen via swish 123 611 30 21 eller andra donationsalternativ.


Under FN:s klimattoppmöte i New York lovade statsminister Stefan Löfven att Sverige ska dubbla sina bidrag till FN:s klimatfond och skänka åtta miljarder kronor för perioden 2020 – 2023. Detta trots att Sverige redan skänker mest.

Det uttalade målet med klimattoppmötet var att få fram lösningar för att nå upp till de mål som sattes under Parisavtalet där världsledarna bland annat kom fram till att växthusgaserna måste minska, världen klimatanpassas och ge ekonomiskt stöd till länder som påstås drabbas extra hårt av klimatförändringar.

Statsminister Löfven skrädde inte i orden när han deltog i ett panelsamtal om att få näringsliv och industrier att arbeta delta i arbetet för minskade utsläpp, skriver Expressen.

– Klimatkrisen är en kris för mänskligheten. När de som är barn i dag är pensionärer kan de tvingas uppleva en värld där samhällsfunktionerna har gått under på grund av konflikter om vatten, mat och land. Men vi kan vara generationen som löser problemen.

Löfven menade vidare att det inte räcker att lyssna på vetenskapen utan att världen måste agera, även industrin som han menar står för 30 procent av alla världens utsläpp. En annan svensk som deltog var Martin Lindqvist, vd för SSAB.

Statsministern förkunnade att trots att Sverige redan per capita är den största givaren till FN-organet Gröna klimatfonden så ska vi nu fördubbla donationerna dit, detta eftersom ”alla måste göra sitt”.

Ladda ner Nya Dagbladets mobilapp!