Elsa Widding sågar påstående om klimatkris inför öppen riksdag

Klimatöverdrifterna

publicerad 20 oktober 2022
- av Markus Andersson
Elsa Widding menar att pratet om en pågående klimatkris är ovetenskapligt.

Hjälp Nya Dagbladet att klara ekonomin under sommaren!


1760 kr av 50 000 kr insamlade. Stöd kampanjen via swish 123 611 30 21 eller andra donationsalternativ.


Sverigedemokraternas nyinvalda riksdagsledamot Elsa Widding konstaterar att den påstådda klimatkrisen saknar vetenskapligt stöd och att allt vi gör inom detta område är ren symbolpolitik som inte kommer att ge några faktiska resultat.

Det var under Widdings allra första framträdande under en debatt i riksdagen som hon pekade på att ordet ”kris” bör användas mycket varsamt och med stor försiktighet, samt att vetenskapen inte har visat att det pågår någon klimatkris.

– Att vi skulle befinna oss i en klimatkris anser jag saknar vetenskapligt stöd. Det gjorde vi senast på 1960-talet när somrar uteblev eller blev så korta att man inte hann skörda.

Widding som är civilingenjör och energianalytiker, hänvisar till FN:s klimatpanel IPCC och konstaterar att även om Sverige minskar sina utsläpp till noll innebär det bara att den globala temperaturen sjunker med 0,0027 grader – alltså en helt obetydlig sänkning.

– Allt vi gör inom klimatområdet är symbolpolitik, självklart med goda avsikter att påverka andra länder men våra ansträngningar kommer aldrig att kunna mätas som en temperaturpåverkan, det är bra att förstå det.

 

Vidare menar Widding att det inte nödvändigtvis är dåligt att starta upp ett oljekraftverk i Sverige – varken för de som slipper frysa ihjäl i vinter eller för klimatet som sådant. Det senare eftersom man slipper klimatskadlig importerad kolkraft och får en bättre överföringskapacitet av svensk vatten- och vindkraft.

Att den globala temperaturen har stigit med värmeböljor som följd håller Widding med om, men inte heller detta ser hon enbart som någonting negativt – eftersom det också leder till att färre dör av kyla.

– Men kylan blir också mindre kall vilket gör att det är väsentligt färre som dör av kyla i dag, på totalen, om man kan prata i de ordalagen, så är det någonting positivt som har hänt.

SD-politikerns kommentarer har fått hennes politiska motståndare att rasa och på sociala medier anklagas hon för att vara alltifrån en ”clown” till en ”klimatförnekare”, ”fascist”, ”rasist” och ”idiot”. Av forskare som SVT kontaktat för att bemöta Widdings utspel kallas hon även för ”vetenskapsförnekare” och jämförs med Donald Trump.

– Mycket hon säger är ren vetenskapsförnekelse och helt enkelt inte sant. Det är som när Trump påstod att man kan dricka rengöringsmedel för att bli frisk från covid, löjeväckande, säger Mikael Karlsson, docent i miljövetenskap vid Uppsala universitet.

Ladda ner Nya Dagbladets mobilapp!