Stefan Löfven tros bli högste S-ledare i Europa

publicerad 22 september 2022
- av Redaktionen
Stefan Löfven på World Economic Forum 2017.

Socialdemokraterna har nominerat den tidigare statsministern Stefan Löfven till ny ordförande för det Europeiska socialdemokratiska partiet (PES). Eftersom Löfven är den ende nominerade kandidaten bedöms det som mycket sannolikt att han också blir den som får posten som Europas högste S-topp.

– Det är med glädje och stolthet som Socialdemokraterna nominerar vår tidigare statsminister och partiordförande Stefan Löfven till ny ordförande för det Europeiska socialdemokratiska partiet, säger svenska Socialdemokraternas partiledare och Sveriges avgående statsminister Magdalena Andersson.

– Stefan Löfven är en sann europé som för med sig erfarenhet och respekt. Det är ett erkännande för svensk och nordisk socialdemokratis starka ställning att det finns ett brett stöd för Stefan Löfven som ny ordförande, fortsätter hon.

33 europeiska socialdemokratiska partier ingår i PES och därtill ytterligare tolv associerade medlemmar plus ytterligare tolv partier med observatörsstatus från länder utanför EU, skriver Nordfront. PES parlamentsgrupp, Progressive Alliance of Socialists and Democrats, är även den näst största i Europaparlamentet med 145 av 705 mandat.

Bulgaren Sergej Stanisjev, som lett S-gruppen sedan 2011, är mycket positivt inställd till att Löfven snart kan komma att bli hans efterträdare.

– Stefan var kraften bakom det sociala toppmötet i Göteborg då den europeiska pelaren för sociala rättigheter fastslogs – ett avgörande steg framåt för ett socialt Europa. Jag vet att han kommer att ta med sig samma ledarskap och visioner till de historiska utmaningar som Europa står inför i dag, säger han i ett pressmeddelande.

Kongressen där Löfven förväntas bli framröstad som ny ordförande kommer att äga rum den 14-15 oktober i Berlin, där tyska SPD står som värdar.


Stöd kriget mot bankerna – bidra till stämningen mot Länsförsäkringar


124 440 kronor av 150 000 kronor insamlade! Läs mer här eller swisha direkt till: 123 611 30 21.


Ladda ner Nya Dagbladets mobilapp!

Välkommen att diskutera! NyD vill uppmuntra till en saklig och kvalitativ debatt vilken genomsyras av god ton och respekt för andra åsikter. Du är själv juridisk ansvarig för vad du skriver. Läs våra fullständiga kommentarsregler här.