Rönn – nyttiga bär och magiska krafter

publicerad 9 oktober 2022
- av Sofie Persson
Rönnbär går utmärkt att frysa in eller torka.

Rönn har tidigt ansetts vara ett skyddsträd och omnämns redan i den nordiska mytologin och anses än idag ha magiska krafter. Från Finland tog även migrerande finnar med sig sin kärlek för trädet och som än idag används som vårdträd i landet. Rönnbären är extremt rika på c-vitamin och antioxidanter.

Rönnen är ett vanligt träd i Sverige som man ofta kanske går förbi utan tänka särskilt mycket på idag. Förr var dock rönnen speciell i den nordiska miljön och den ansågs exempelvis kunna skydda mot onda krafter. Speciellt i Finland uppskattar man än idag det ihärdiga trädet. Bären som kommer under hösten innehåller även mycket nyttigheter och kan med fördel både frysas och torkas. Frågan är om det gamla talesättet att rönnen kan förutspå hur vintern blir är sann eller inte.

Ett året runt-träd

Rönnen ses ofta som ett typiskt höstträd, men det är ett träd som är vackert året om och gör sig bra som trädgårdsträd eftersom den är lättodlad och ofta frisk. Ofta växer den snabbt, men blir dock inte mer än 50 till 60 år gammal. Rönnen växer på flera håll i Europa, Nordamerika och Asien.

Det finns flera olika sorters rönn, exempelvis finns den som gulfruktiga träd och även en variant som kallas sötrönn.

Tre bär om dagen räcker

Rönnbär har tidigare kanske inte varit det man uppfattat som ätbart, men det har blivit mer populärt på senare år. Bären är egentligen små äppelfrukter och de är ofta beska och syrliga i smaken. Efter första frosten ska bären kunna bli mildare i smaken.

Bären är oerhört rika på c-vitamin och endast tre bär om dagen ska kunna täcka dagsbehovet. Bra att tänka på är att rönnbären innehåller sockeralkoholen sorbitol, som ofta används som sötningsmedel i livsmedel, och äter man en större andel kan det ha en laxerande effekt, enligt Land. På grund av detta kan bären fungera bra mot förstoppning.

De innehåller även antioxidanter i form av polyfenoler och en del betakaroten. Bären har också en mindre del av flera andra vitaminer och mineraler. Likt lingon och tranbär ska även rönnbär kunna förebygga urinvägsinfektioner. Förr i tiden använde man också bären för att behandla skörbjugg, ledvärk och njursten.

Frys in eller torka

Rönnbär går till fördel att frysa, då kan man också skörda innan den första frosten för att sedan få den milda smaken. Det är också vanligt att torka rönnbär för att sedan använda i fil eller gröt. Torkade rönnbär kan man också göra till ett pulver med hjälp av en kaffekvarn.

Annars går det också utmärkt att göra sylt, marmelad eller gelé på bären. Tillsammans med äpple brukar bären göra sig bra. Likt lingon innehåller rönnbär bensoesyra, vilket är ett naturligt konserveringsmedel. Rönnbär passar även bra att ha i bröd.

Torkade rönnbär kan man brygga te av, men det fungerar också bra att göra med unga blad från rönnen.

Tänk på fåglarna

Efter frosten när bären blir mildare blir också rönnbären mat till flera fågelarter och är en viktig föda under vintern. Även om rönnar kan bli väldigt höga och vi knappast når alla bären kan det vara bra att tänka på att lämna bär till fåglarna. Vill man kan man även frysa in och spara till fågelbordet framåt senvintern.

Magiska krafter

Rönn är ett fornnordiskt namn för röd och trädet har haft en speciell plats i den nordiska miljön. I de norra delarna av Sverige var det ett vanligt vårdträd, ett träd som fungerade som en slags förbindelse med andevärlden och kunde även ses som en skyddsande för gården. Speciellt på gårdar i skogen, där skogsfinnar kan ha bott, utgör rönnen ofta vårdträdet eftersom det var en viktig symbol för de migrerande finnarna. I det finska nationeleposet Kalevala står att läsa att ”Helig rönnen är på gården”. I Finland förekommer det fortfarande att man har rönn som vårdträd på gården.

I Skáldskaparmál, en del av Snorres Edda, räddar Tor sig själv från en ström med hjälp av en rönn och enligt folktro fick rönnen då kraft av Tor som tack för hjälpen. Rönnen ansågs skydda mot exempelvis trolldom, blixtnedslag eller skogsfrun. En så kallad flygrönn, det vill säga en rönn som börjat grott och växa som ett eget träd i ett annat träd, ansågs extra magisk och beskyddande.

Kanske är det mest kända med rönnen att den ska kunna förutspå hur vintern blir. Har rönnen många bär kommer en kall vinter. Dock menar Ulf Sperens, före detta forskare vid Umeå Universitet, att detta är en skröna.

– Rönnarna kan inte förutsäga framtiden, sade Sperens till Land.Ladda ner Nya Dagbladets mobilapp!

Välkommen att diskutera! NyD vill uppmuntra till en saklig och kvalitativ debatt vilken genomsyras av god ton och respekt för andra åsikter. Du är själv juridisk ansvarig för vad du skriver. Läs våra fullständiga kommentarsregler här.