Norsk strand toppar listan över Europas finaste stränder

publicerad 8 mars 2024
- av Sofie Persson
Hauklandstranda beskrivs som "den arktiska drömmen".

Hjälp Nya Dagbladet att klara ekonomin under sommaren!


19 730 kr av 50 000 kr insamlade. Stöd kampanjen via swish 123 611 30 21 eller andra donationsalternativ.


Lonely Planet har presenterat årets lista över 20 av Europas vackraste stränder. Hauklandstranda i Lofoten i Norge toppar listan och beskrivs som en “arktisk dröm”. Även Danmark är med på listan med stranden Dueodde.

Varje år utser bokreseförlaget årets finaste stränder att besöka under året i Europa. För 2024 tar Norge första plats med stranden Hauklandstranda, eller Hauklandssanden, som ligger i Vestvågøy kommun. Stranden beskrivs vara unik med sina spetsiga granitklippor, vita sand och safirblåa hav.

Lofotenöarna utanför Norges nordvästkust sticker upp ur Norska havet likt en drakes ryggrad och är den arktiska drömmen – oavsett om man ser dem i midnattssolens aldrig sinande ljus eller under dansande norrsken i vintersnön“, skriver Lonely Planet.

Det är inte första gången stranden hamnat på första plats på topp 20-listan. Även 2021 utklassade den stränder i Grekland, Italien och Kroatien. Borgmästaren Jonny Finstad (H) är mycket glad över att stranden i hans kommun återigen har uppmärksammats i Lonely Planets översikt.

När vi får sådana utmärkelser från erkända publikationer skapar det stolthet. Det är också bra marknadsföring för både Lofoten och Hauklandstranda som destination, säger han till norska statskanalen NRK.

Dueodde på Bornholm hamnar på plats 17. Foto: Klugschnacker/CC BY 2.0

På plats nummer två kommer Cala Goloritzé i Italien, följd av West Beach i Skottland. Stranden Dueodde på Bornholm i Danmark tar plats nummer 17 på listan.

Ladda ner Nya Dagbladets mobilapp!