Lingon: Skogens röda guld

publicerad 10 september 2022
- av Sofie Persson

Lingonsäsongen är i gång i de svenska skogarna och även om man inte gillar lingonsylt kan det vara värt att ta en sväng i skogen. Lingon innehåller nämligen mycket antioxidanter och ska enligt forskning bland annat även kunna motverka fetma.

Det röda bäret kanske glöms bort bland blåbär och andra lite sötare bär. Därför kanske många väljer bort en tur med bärplockaren, eftersom man kanske tänker att man ändå inte är en sådan person som kokar sylt eller saft. Lingon är dock mer än sylt och är faktiskt fyllda av nyttigheter som bör tas vara på mer.

Kan motverka fetma

I en studie vid Lunds universitet visar det sig att lingon kan stoppa effekterna av fet mat och därmed också motverka fetma. Studien gjordes på möss som lätt lägger på sig fett och en del av dem fick äta en kost med högt fettinnehåll samtidigt som en annan del fick äta lågfettkost. Sedan fick mössen även äta olika bär, däribland lingon, och resultaten var förvånande. De möss som åt en högfettkost samtidigt som de åt lingon hade inte gått upp i vikt mer än de möss som fått en lågfettskost, och även deras blodsocker- och insulinvärden liknade värdena hos “lågfettsmössen”. Kolesterolhalterna och fettvärdena i levern var också lägre än hos mössen som fått högfettskost utan bär. Forskarna tror att det kan bero på lingonens kraftfulla antioxidanter, polyfenoler, som sitter i det röda skalet.

Intressant i denna studie är också att lingonen slog ut det populära acaibäret, som inte hade någon effekt alls. Mössen som åt acaibär gick istället upp i vikt och hade höga fettvärden i levern.

Lika bra som tranbär mot urinvägsinfektion

I en finsk studie fick kvinnor som ofta led av urinvägsinfektioner dricka tranbärs- och lingonjuice dagligen för att se om det kunde motverka eller inte. Det visade sig att urinvägsinfektionerna minskade med 20 procent i genomsnitt hos kvinnorna. Tranbär och lingon är besläktade med varandra och innehåller liknande ämnen som exempelvis pektin och C-vitamin.

Antiinflammatoriskt och virushämmande

Lingon innehåller något som kallas resveratrol, vilket är en antioxidant som bland annat finns i skalet på vindruvor. Resveratrol har visat sig ha flera goda effekter på hälsan som exempelvis att det är antiinflammatoriskt, virushämmande, motverkar åldersförändringar samt även är cancerhämmande. Lingon innehåller också C-vitamin, K-vitamin, folat, mangan samt mycket fibrer.

Hjälper hjärnan

En mindre kinesisk studie på möss visar att lingonextrakt kan motverka problem med minnet och hjärnans funktion vid långvarig stress. Anledningen skulle kunna vara att  lingon förbättrade vävnadens antioxidativa förmågor samt förbättrade störningen av signalsubstansnivåer som orsakade den kroniska stressen.

Bra för tarmfloran

I en annan studie gjord på möss vid Lunds universitet har forskare funnit att lingon kan minska åderförfettning och inflammation i blodkärlen. Forskare kom även fram till att det skulle kunna ge en minskad halt av triglycerider som kan orsaka hjärtsjukdom. Detta tror man beror på att lingon förbättrar tarmfloran.

Äta lingon

Sylt i all ära, men om man vill äta lingon regelbundet för att få i sig nyttigheterna är sylt inte att rekommendera på grund av sockret. För att få den bästa effekter är det bättre att äta dem som de är, exempelvis i en smoothie eller i gröten. Det går utmärkt att frysa in lingon samt att torka dem. Ett tips om man torkar är att sedan göra ett pulver med hjälp av en kaffekvarn för att sedan strö på filen.

Bladen till lingonen kan man torka och göra te av.

Rårörda lingon görs ofta med socker, men det går också fint att göra med honung. Det går även bra att göra lingondryck med honung istället för socker. Lite lingonsylt kanske man vill ha och då kan det vara bra att veta att eftersom lingon innehåller det naturliga konserveringsmedlet bensoesyra behövs inte lika mycket socker när man kokar sylten. På grund av detta ska det därför gå bra att förvara lingon svalt i vatten under lång tid, enligt Land.se.

Förväxla inte med mjölon

Mjölon är ett bär som liknar lingonet väldigt mycket och är därför lätt att förväxla. Det är dock inget giftigt bär och om man skulle råka ta fel är det inte farligt, skriver Land.se. En stor skillnad är dock smaken, då mjölon sitt namn till ära kan smaka mer mjöligt och är tråkigare än det syrliga lingonet. En annan skillnad är att mjölon gärna kryper efter backen samtidigt som lingonriset står upp. Lättast att skilja dem åt är dock genom bladen. Mjölonet har platta, släta blad medan lingonet har markerade mittnerver. Lingonblad har också kanterna lite inrullade mot baksidan.

Ladda ner Nya Dagbladets mobilapp!