Guldrushens giftiga arv

Guldrushen i Kalifornien, som började år 1848, har lämnat ett giftigt arv i form av kvicksilverblandat sediment, enligt forskare vid Santa Barbaras Earth Research Institute, som publicerat sina resultat i Procecdings of the National Academy of Sciences (PNAS).

publicerad 23 mars 2014
Fotografi som visar arbetare under guldrushen cirka år 1900

Kvicksilverförgiftning utgör ett stort hot mot ekosystemet på låglandet, och även mot människor eftersom många äter fisk som fångas i området, skriver universitetet. Stora mängder giftigt sediment finns kvar i området och kan spridas av stormar, vilket är oroande eftersom man förutspår fler stora stormar till följd av klimatförändringar i regionen.

– Man vaskade inte bara efter guld, säger Michael Singer, som står bakom rapporten. Det var en industriell process där man använde högtrycksslangar, som uppfanns 1852, för att spola av hela bergssidor som sedan sköljdes ned längs floden.

Kvicksilver användes för att lösa upp guld och skilja det från andra mineraler, varpå lösningen kunde samlas in och kvicksilvret kokas bort för att komma åt det rena guldet.

 

 

Artikeln har tidigare publicerats i Miljömagasinet.

Ladda ner Nya Dagbladets mobilapp!