Kvicksilver upptäcktes i hudkrämen – kvinna förlorade synen

publicerad 9 februari 2023
- av Sofie Persson
Kvicksilver kan döljas i bland annat antirynkkrämer och hudblekningsprodukter.

En ung mor i USA förlorade plötsligt delar av sin syn. Efter tester visade det sig att kvinnan hade höga halter av kvicksilver i blodet, vilket senare kunde konstateras bero på hennes hudkrämer.

En kvinna i Minnesota i USA hade vid åtskilliga tillfällen redogjort för läkare om ett antal mystiska symptom. Kvinnan upplevde bland annat insomnia, trötthet och muskelsvaghet utan någon förklarlig anledning. Däremot var det när kvinnan förlorade sitt perifera seende som man förstod att det var något allvarligt fel.

Efter att läkare tagit ett flertal tester framkom att kvinnan hade höga halter av kvicksilver i blod och urin. När Minnesota Poison Control System tog prover i kvinnans hem fann man även höga halter av kvicksilver i hemmet, inklusive i hennes barns sovrum, skriver CNN.

Anledningen till de höga halterna spåras till de hudkrämer hon använde.

Toxikologen Dr. Erin Batdorff konstaterar att människor ”inte har en aning” om att tungmetallen ofta ingår i vissa krämer. Enligt Batdorff skriver företag i USA inte ut om produkten innehåller kvicksilver, vilket gör det omöjligt för konsumenten att känna till.

Det finns inget sätt [för konsumenterna] att veta om [kvicksilver] finns i krämerna eller inte för att det inte står på etiketterna.

Enligt USA:s livsmedels- och läkemedelsmyndighet FDA kan kvicksilver döljas i produkter som exempelvis antirynkkrämer, hudblekning samt för behandling av akne. Inom EU är det förbjudet med kvicksilver i hudvård, men sådana produkter kan föras in via postförsändelser, privatpersoner eller importörer av kosmetiska produkter från tredje land och säljas i exempelvis specialbutiker.

Utsätts man för kvicksilver under lång tid kan det orsaka stora skador på kroppen som bland annat njur- och leverskador samt neurologiska problem. Kvinnan i Minnesota kommer inte att kunna få tillbaka sin syn, betonar Batdorff.

Kvicksilver är ett metalliskt grundämne som är flytande vid normal rumstemperatur. Det är starkt giftigt för människor, djur och miljö. Det kan ge bland annat skador på centrala nervsystemet och njurarna. Grundämnet skiljer sig från andra genom att det bildar den diatomiska jonen Hg22+. Tandamalgam är den största exponeringskällan för genomsnittsbefolkningen.

Kvicksilver kan inte brytas ned utan lagras i mark, vatten och i levande organismer. Ett vanligt miljöproblem är kvicksilver i viss fisk, där halterna kan variera väldigt mycket beroende på ett antal faktorer. Dock menar man att insjöfisk ofta har högre halter än havsfisk.

Ladda ner Nya Dagbladets mobilapp!