Brics planerar separat guldhandelssystem

publicerad 3 december 2017
Brics-ländernas ledare

Hjälp Nya Dagbladet att klara ekonomin under sommaren!


8570 kr av 50 000 kr insamlade. Stöd kampanjen via swish 123 611 30 21 eller andra donationsalternativ.


Brasilien, Ryssland, Indien, Kina och Sydafrika planerar att införa ett separat system för handel med guld.

Brics-länderna har starka ekonomier och stora guldreserver med en imponerande produktion och konsumtion. Ryssland har redan författat en handlingsplan för att eventuellt ta upp en guldhandel med Kina, rapporterar RT.

Förste vice ordföranden vid Rysslands centralbank Sergej Shvetsov gör följande uttalande angående Brics och guldhandeln:

– Den traditionella handeln baserad i London och i vissa städer i Schweiz börjar bli mer och mer irrelevant, nya handelsvägar öppnar sig i första hand mot Indien, Kina och Sydafrika. Vi diskuterar möjligheten att etablera en ensam marknad för guld, både inom Brics och även med utomstående kontakter.

Förra året släpptes en plan från Rysslands och Kinas centralbanker att skapa en plattform för de två största guldhandelsländerna i världen.

Enligt World Gold Council är Ryssland den största officiella köparen av guld och världens tredje största producent av det samma. De har fyllt på sina guldreserver med 1 250 ton bara under andra kvartalet av 2017, och står för 38 procent av guldinköpen från olika centralbanker.

Ladda ner Nya Dagbladets mobilapp!