Norske Erlend gjorde “århundradets guldfynd”

publicerad 13 september 2023
- av Sofie Persson

Hjälp Nya Dagbladet att klara ekonomin under sommaren!


19 730 kr av 50 000 kr insamlade. Stöd kampanjen via swish 123 611 30 21 eller andra donationsalternativ.


Tiden för att hitta gamla skatter är sannerligen inte förbi. Det har den 52-årige hobbyarkeologen Erlend Bore visat med hjälp av en metalldetektor som ledde honom till vad som beskrivs som “århundradets guldfynd i Norge”.

I somras gjorde Erlend Bore från Sola i Norge en ovanlig upptäckt på ön Rennesøy nära Stavanger. Med hjälp av en nyligen inköpt metalldetektor hittade han en skatt bestående av nio guldmedaljonger och guldpärlor som en gång utgjort ett halsband, samt även tre guldringar.

Bore, som först trodde att han kanske hade hittat chokladmynt, beskriver fyndet som “overkligt”.

Jag sökte först runt strandlinjen, men hittade bara metallskrot och en tioöring. Sedan bestämde jag mig för att gå lite högre upp i terrängen, och metalldetektorn pep direkt, säger han till norska Schibstedtidningen VG. Det var helt overkligt.

Smyckena, som väger lite mer än 100 gram, härstammar från 500-talet, en period som ofta kännetecknas av omfattande folkvandringar i Europa. Guldmedaljerna beskrivs som unika i sitt slag med en design som består av sällsynta hästsymboler. Dessa guldobjekt var inte bara smycken utan användes också som symboler för rikedom och status i samhället.

Detta är århundradets guldfynd i Norge. Att hitta så mycket guld på samma gång är extremt ovanligt, säger Ole Madsen, chef på Arkeologisk museum i Stavanger.

Alla objekt från före 1537 (och mynt äldre än 1650) anses vara statens egendom, men Bore och markägaren ska belönas med en hittelön som ska fastställas av Norges riksantikvarie.

Ladda ner Nya Dagbladets mobilapp!