Svavel och matolja mot kvicksilver

publicerad 8 september 2017

Svavel blandat med återvunnen matolja kan hjälpa oss att avlägsna kvicksilver från jord, har forskare vid australiensiska Flinders University kommit fram till.

Resultatet blir en brun, gummiliknande substans, som ändrar färg och blir svart när den sugit åt sig kvicksilver. Det är första gången man lyckats visa en sådan effekt på de mest vanliga – och farliga – typerna av kvicksilver, såväl metallform som ånga och organiska föreningar. Tidigare har man enbart visat en reaktion på en enda, inorganisk form av kvicksilver, så det är ett viktigt framsteg, säger Justin Chalker, som lett studien och medförfattat rapporten.

– Varje atom av det kvicksilverbindande materialet kan utvinnas från industriella biprodukter, så det innebär även spännande framsteg vad gäller återvinning och avfallshantering, menar Chalker.

Den senaste rapporten har publicerats i Chemistry – A European Journal. Materialet testas nu i gruvor och andra områden där kvicksilverbaserade svampbekämpningsmedel används.

 

Artikeln har tidigare publicerats i Miljömagasinet
Ladda ner Nya Dagbladets mobilapp!

Välkommen att diskutera! NyD vill uppmuntra till en saklig och kvalitativ debatt vilken genomsyras av god ton och respekt för andra åsikter. Du är själv juridisk ansvarig för vad du skriver. Läs våra fullständiga kommentarsregler här.