Så lyckas du med tomatodlingen

publicerad 24 februari 2024
- av Sofie Persson
Med lite koll kan de flesta lyckas med sina tomatodlingar.

Att framgångsrikt odla tomater behöver inte vara svårt. Med rätt miljö, omplantering och att regelbundet ge sin planta en lätt klappning kan man lyckas med tomatodlingen.

Tomater är en av många matvaror som ökat markant i pris den senaste tiden, vilket gör att fler väljer bort den röda grönsaken. Den är dock god tillagad såväl som rå, är nyttig och går att variera i flertalet maträtter.

Åtskilliga väljer bort att testa att odla tomater eftersom det anses svårt eller att man har för lite plats, men det behöver inte vara alltför krångligt. Tomater går också att odla i både kruka och i land, och det går lika fint att balkongodla som i växthus eller trädgård.

Välj rätt frön

Det finns en mängd olika tomatsorter att välja på. Fundera gärna kring saker som hur mycket plats det finns då plantorna kan variera i storlek. Har man ont om plats kan busktomater vara mer fördelaktiga, exempelvis, då de inte blir så höga. Har man dock plats kan man välja mer högresta tomatsorter. En annan fråga att ställa sig kan vara vad man själv föredrar för tomater, kanske gillar man mest plommontomater eller att lägga större tomater på grillen. Små tomater blir också i regel färdiga att ätas snabbare och har man kanske en balkong med mindre solljus kan det vara att föredra. Det finns också andra färger som gul, svart och vit samt olika former.

Att sätta frön

Har man växtbelysning kan man i princip sätta frön inomhus hur tidigt som helst genom att förså, men utan det får man vänta till tidigast i april då ljuset i fönstren kan räcka. Så fröna i en liten kruka med hål i botten med max två frön i varje. Bäst är det att blanda såjord med exempelvis krukjord, grönsaksjord eller blomjord. Häll i två tredjedelar annan jord i botten och fyll sedan på med en tredjedel såjord.

På det sättet får fröna en smal start och kan skicka rötter ner till den näringsrika jorden under när de själva har lust“, enligt Land.se.

Sätt ner frön enligt instruktioner på påsen och vattna lätt, gärna med en sprayflaska. Lägg en plastpåse eller plastfolie över, men kom ihåg att lufta då och då, alternativt göra några hål i den. Ställ sådden varmt och håll utkik efter de första groddarna, då kan man ställa något svalare. Se till att hålla jorden lätt fuktig.

Foto: Jasmin Schreiber/Unsplash

Plantera om

När plantorna börjat få sina första hjärtblad är det dags för en första omplantering. Undvik att välja en jättestor kruka då plantan mår bäst av att den får en kruka som är anpassad efter storlek. Därför kommer plantan att behöva omplanteras några gånger, en indikation på att det är dags brukar vara när rötterna börjar krypa ur hålen i botten på krukan. Plantorna ska vara en och en i krukorna. Plantera med näringsrik jord, undvik alltså såjord.

Tomatplantor växer ofta bäst i plastkrukor eftersom de behåller fukten bättre än lerkrukor, enligt Sara Bäckmo.

När man planterar, särskilt sista gången, oavsett om det är i en kruka, i pallkrage eller på friland, så kan man tänka på att plantera den så att så mycket av stammen som möjligt är under jord. Då sätter plantan nya rötter utefter hela stammen. Kom ihåg att knipsa bort lågt sittande blad innan. Har plantan blivit lite ranglig kan man “ringla” stammen i krukan och fylla på med jord så bara toppen sticker upp.

Maj brukar vara en bra månad att sätta ut tomatplantor, det är dock viktigt att inte sätta ut plantan för tidigt och en regel är att det inte får vara risk för frost då de inte tål kyla.

Miljön

Tomatplantor vill ha det mycket ljust, men inte för varmt när de väl börjat växa. Cirka 18 grader är ofta optimalt, vilket kan vara svårt med tanke på att den vill ha det ljust. Exempelvis kan det bli väldigt varmt i ett fönster, men man kan då ställa en fläkt i närheten eller öppna ett fönster på glänt.

Odla helst inte potatis och tomatplantor i samma land, vissa menar att man inte ens bör göra det i samma trädgård. Detta beror på att både potatisen och tomatplantan lättare drabbas av bladmögel, detta eftersom de är nära besläktade.

Ta hand om plantan

Från stammen bildas både blad, blomklasar och sidoskott. Sidoskotten behöver “tjuvas” bort från de tomatsorter som växer rakt upp eftersom de stjäl energi. Mindre busktomater behöver inte tjuvas, men kan behöva beskäras för att bli buskigare.

Vattna inte för mycket utan låt plantan torka upp mellan vattningarna. Ungefär en gång i veckan kan man ge näring, antingen kan man köpa färdig näring i butik eller exempelvis använda naturligt gräsklipp eller blanda brännässlor i vatten.

Foto: Davor Denkovski/Unsplash

Klappa plantan

När det blåser vajar stammen och blir starkare. Man kan själv simulera detta genom att dra händerna över plantorna då och då för att hjälpa plantan. När plantan fått blommor kan man också hjälpa den att pollinera själv genom att antingen ta exempelvis en tops eller fingret och försiktigt dutta i varje planta.

Skörda och använda

När tomaterna är röda kan man skörda och äta dem direkt. Det går också fint att ta in gröna tomater och låta dem mogna inomhus. Ett vanligt missförstånd är att de gröna tomaterna bör ligga i solen för att mogna bäst. Det är i själva verket plantan som behöver solen, inte tomaterna i sig. Däremot behöver de värme för att mogna, men vill man spara tomaterna längre kan man istället lägga de gröna tomaterna lite svalare. Vill man skynda på mognadsprocessen kan man lägga de gröna tomaterna tillsammans med ett äpple. Äpple utsöndrar etylen, en gas som påskyndar mognaden.

Tomater trivs bäst i rumstemperatur vid förvaring. Får man en stor skörd kan man torka tomater i ugnen, men det går också att frysa dem antingen hela eller i skivor. De kommer dock bli mer vattniga vid upptining och passar därför bättre i exempelvis matlagning istället för på smörgåsen.

Andra tips är att göra egen ketchup eller tomatsås. Varför inte göra storkok på rostad tomatsoppa och frysa in inför vintern eller varför inte testa att göra sirap eller marmelad.

Ladda ner Nya Dagbladets mobilapp!