Odla gurka vid fönster

publicerad 7 februari 2024
- av Sofie Persson
Gurkplantor behöver mycket värme, näring och vatten.

Gurka går att odla i fönster inomhus utan varken trädgård eller tillgång till växthus. Däremot finns det några saker som kan vara bra att tänka på.

När man odlar gurkor kan man ofta behöva både han- och honblommor som behöver blomma samtidigt för att pollineras. Det innebär att man ofta behöver ha en hel del plantor, vilket kan vara svårt att få plats med på fönsterbrädan. Det man då kan göra är att köpa självpollinerande sorter som endast har honblommor. Dessa plantor är också mindre men ger fler gurkor än vanlig slanggurka, de är märkta med F1 och beskrivs ofta som inomhusgurka eller fönstergurka, enligt Land.se.

Bra att tänka på

Odla inte självpollinerande gurksorter bredvid tvåkönade eftersom det kan påverka smaken om de pollineras. Det går heller inte att samla frön från dessa hybridplantor. Två plantor per fönster brukar gå fint.

Så fönstergurka

Bor man i söder kan man börja redan i februari, men längre norrut behöver man vänta till mars. Lägg ett frö i krukor på cirka 12 centimeter i diameter och använd blomjord eller krukjord. Ställ ut i fönster, gärna där det finns ett element för undervärme. Fröna gror inom en vecka. Plantorna kan sedan växa väldigt snabbt och därför kan det vara klokt att toppa dem över bladvecken, det vill säga sidoskott som växten skjuter fram där bladen möter stjälken, när plantan har omkring sex karaktärsblad.

Efter någon vecka kan man plantera om gurkplantan i en kruka som rymmer minst fem liter, ju större desto bättre. Rötterna är väldigt känsliga så det är viktigt att vara försiktig.

Behöver klättra

Rankorna som växer behöver något att ha som stöd samt att kunna klättra på. Det går att binda plantan till exempelvis bambupinnar, eller pinnar från skogen. Man kan också fästa en bindtråd i taket ner till plantan och sedan låta gurkplantan klättra uppåt längs tråden. Exempelvis kan man fästa tråden i gardinen.

Gurkplantor behöver mycket värme, vilket den ofta får tillräckligt av inomhus, men också näring, vatten och gärna lite högre luftfuktighet. Det kan vara en bra idé att ställa krukan i en större skål med vatten som plantan kan använda som reservoar. Spraya plantan dagligen med vatten för ökad luftfuktighet.

Gödselvattna med flytande blomgödning flera gånger i veckan. När plantan blir större kommer den att ha ett större behov av kaliumrik gödsling, men undvik kväverik gödsel då det gynnar bladväxt.

När dygnstemperaturen når cirka 15 grader kan man flytta ut plantan om man vill.

Ladda ner Nya Dagbladets mobilapp!