Odlare äter 70 procent mer grönsaker

publicerad 27 december 2023
- av Sofie Persson
De som odlade gav också bort sina grödor till andra.

Hjälp Nya Dagbladet att klara ekonomin under sommaren!


14 150 kr av 50 000 kr insamlade. Stöd kampanjen via swish 123 611 30 21 eller andra donationsalternativ.


En studie från Storbritannien visar att de som själva odlar generellt äter 70 procent mer frukt och grönt än övrig befolkning. Vidare kunde hushållen själva producera hälften av sitt grönsaksintag och en femtedel av sitt fruktintag.

Under ett år följde forskare vid University of Sheffield 85 brittiska hushåll som odlade egna grönsaker. Deltagarna fick under tiden föra dagbok över hur mycket mat de producerade, hur mycket de handlade i butik och hur mycket mat de slängde. Hushållen odlade antingen hemma eller vid kolonilotter, där 67 procent av deltagarna hade tillgång till båda.

Studien, som publicerats i den vetenskapliga tidskriften Plants, People, Planet, visat att hushållen kunde producera 51 procent av sitt grönsaksintag och 20 procent av fruktintaget. Det framkom också att odlare generellt äter 70 procent mer frukt och grönt än genomsnittlig brittisk befolkning, vilket är mer än den nationella rekommendationen på fem portioner per dag. Vidare slängde odlare nära 95 procent mindre mat än genomsnittet av hushåll i landet.

I snitt hade deltagarna 120,5 kvadratmeter odlingar och tillbringade omkring 4 timmar per vecka med att ta hand om sina grödor.

Gav bort till andra

Varje hushåll odlade i genomsnitt 37,5 olika grödor där potatis, tomater squash, rödbetor, rabarber, morötter, lök, sallad, bönor, ärtor, gurka och kål var vanligast. 75,3 procent ägnade sig åt ekologisk odling och 19 procent samlade även mat från naturen. Nära 95 procent av hushållen gav bort en del av sina grödor och 72 procent fick grödor av andra som odlar.

I landet äter endast 8 procent av tonåringarna och mindre än en tredjedel av de vuxna tillräckligt med frukt och grönt. Forskarna i studien menar att odling skulle ge ett antal fördelar för samhället, men att det måste bli lättare för allmänheten att få tillgång till att odla.

Vi måste hitta sätt att övervinna socioekonomiska utmaningar för att öka hushållens livsmedelsproduktion, särskilt bland dem som påverkas mest av låga intag av frukt och grönsaker, som låginkomstfamiljer, säger Zilla Gulyas, författare till studien.

Ladda ner Nya Dagbladets mobilapp!