Nationell samling kan bli störst i EU

publicerad 21 april 2024
- av Jan Sundstedt
Partiordförande Jordan Bardella är mycket populär hos de franska väljarna.

Det franska högerpartiet vill strama åt den gränslösa massinvandringen och förespråkar fredsförhandlingar mellan Ukraina och Ryssland. I sommarens val har man goda chanser att bli det allra största partiet i EU-parlamentet.

Partiet som fram till 2018 hette Nationella fronten, leds idag av den 28-årige Jordan Bardella – även om den tidigare partiledaren Marine Le Pen fortfarande spelar en mycket viktig roll och sägs satsa på att bli fransk president om tre år.

Bonnierägda Dagens Nyheter noterar att Nationell Samling numer är det största partiet i samtliga åldersgrupper – förutom de som är 70 år eller äldre, och nu kan man också vara på väg att bli störst i hela EU.

Enligt opinionsundersökningar förväntas man få ungefär en tredjedel av de franska rösterna – vilket innebär att man får 28 ledamöter – ungefär lika många som tyska CDU. Som en jämförelse har Sverige sammanlagt 21 ledamöter i EU-parlamentet.

Partiledaren Bardellas popularitet bedöms till stor del på att han faktiskt tar sig tiden att lyssna på och prata med sina väljare, samt att han själv är uppvuxen i ett höghus i en Parisförort , och därför anses vara verklighetsförankrad och ha bra koll på Frankrikes invandringsrelaterade problem – till skillnad från Emmanuel Macron och hans ministrar som ofta har en överklassbakgrund och har gått på privata skolor.

– Inom politiken finns det så många hycklare, och särskilt inom vänstern. Ursäkta uttrycket men de är rövslickare. De älskar inte Frankrike, utan de älskar hela världen och Frankrike kommer sist, säger Estaban Petitjean, 17, som kommit för att lyssna på Bardella. Han menar också att andra franska politiker gömmer sig för folket.

Förespråkar fred i Ukraina

Nationell samling har vunnit väljarnas stöd på grund av sin invandringskritiska hållning, där man förespråkar hårda lagar och regler, och att de migranter som inte sköter sig utvisas, men man har också vunnit stöd på att utmåla sig själva som ett anti-etablissemangsparti där politikereliten och krångliga EU-regler kritiseras i hårda ordalag och där man lovar att satsa på fransk ekonomi och inhemsk produktion. Det är arbetarklassen som är partiets främsta väljargrupp.

Även angående kriget i Ukraina sticker man ut. Man vill inte skicka offensiva vapen till Ukraina, vänder sig emot sanktioner mot rysk energi och har istället flera gånger förespråkat fredsförhandlingar och föreslagit att Krimhalvön ska erkännas som rysk och att Ukraina varken ska bli medlemmar i EU eller Nato.

– Vi borde inte intervenera. Vi har nog med problem hos oss. Och jag tycker inte att man ska spä på människors rädsla, säger den 32-årige sympatisören Cedric Ratti.

Liberaler kan försvagas

– Man hör att han har genomlevt det han pratar om. Med Macron är det bara vackra ord, men det känns som att Bardella förstår oss, menar 20-åriga väljaren Emmy Mouchet.

Precis som Sverigedemokraterna driver partiet inte längre frågan om att lämna EU (och heller inte euron), utan hävdar nu att man vill förändra unionen inifrån.

Att Nationell samling och andra konservativa partiet går framåt förväntas leda till att de två högernationalistiska och EU-kritiska partigrupperna (Identitet och demokrati och ECR) blir starkare efter sommarens val, samtidigt som miljöpartistiska och liberala partigrupper tappar platser i parlamentet. Vilka effekter detta kommer att få i praktiken återstår dock att se.

Ladda ner Nya Dagbladets mobilapp!