Frimurare blir UR:s expert på ”konspirationsteorier”

publicerad 24 februari 2024
- av Markus Andersson
Anderas Önnerfors anser att hans frimurarengagemang är "oväsentligt" för hans professionella roll.

I Utbildningsradions nya programserie Vem ska jag tro på? påstås tittarna få ”insikt, kunskap och verktyg” för att stå emot konspirationsteorier och desinformation.

En av de inbjudna experterna är dock själv hängiven frimurare – något som det skattefinansierade medieföretaget väljer att förtiga.

Programmet, som också visas i SVT, sänds i sex delar där varje enskilt avsnitt fokuserar på ett särskilt ämne – exempelvis ”Techjättar”, ”Desinformation” eller ”Konspirationsteorier” och programledare är Kodjo Akolor.

Programledaren Kodjo Akolor leder oss med hjälp av fakta, forskning och personliga möten genom en värld full av desinformation, konspirationsteorier och dolda reklambudskap”, hävdar man i ett pressmeddelande.

Under seriens gång träffar vi experter och kända ansikten som Emma Frans, Jenny Strömstedt, Ina Lundström, Karin Pettersson, Paulina Modlitba, Kent Werne, Abbie Richards, Andreas Önnefors, Jeanette Fors-Andrée och Amina Manzoor som hjälper oss att förstå hur våra medievanor påverkar våra inre och yttre liv – och hur vi kan hantera det”, fortsätter UR.

Andreas Önnerfors (vars efternamn man stavat fel i citatet ovan) är idé- och lärdomshistoriker. Han har vigt stora delar av sitt akademiska liv åt att bekämpa och ”motbevisa” vad han menar är ”konspirationsteorier” och framträder ofta som av massmedier eller myndigheter anlitad expert där han uttalar sig om hur dessa bäst identifieras och motarbetas.

Det anmärkningsvärda är att Önnerfors själv är medlem i ett ljusskyggt maktsällskap som är föremål för diverse ”konspirationsteorier” och där medborgare och granskare inte har någon insyn alls – nämligen Frimurarorden.

“Föreningsfrihet i Sverige”

Nya Dagbladet har tidigare uppmärksammat Önnerfors medlemskap i frimurarna och hur han trots detta bland annat anlitats av Myndigheten för samhällsskydd och beredskap för att ta fram en studie om ”konspirationsteorier och covid-19”.

Själv har han hävdat att hans medlemskap i ordenssällskapet är ”rätt oväsentligt” eftersom det i Sverige råder föreningsfrihet.

– Visst har vi föreningsfrihet i Sverige och vad människor gör på sin fritid är väl rätt oväsentligt för deras professionella arbete? sa han till Nya Dagbladet 2021.

– Jag kan själv känna att det kan vara svårt att ha koll på vad som är sant och inte. Men efter att ha pratat med våra experter så är det lättare att ha en hälsosam skepsis till det man läser. Framförallt det som dyker upp i flödet, säger programledaren Kodjo Akolor.

Huruvida UR anser att man också bör förhålla sig hälsosamt skeptisk och ifrågasätta även deras egna produktioner och inbjudna experter framgår dock inte.

Ladda ner Nya Dagbladets mobilapp!