Östersunds kommun kastar ut frimurarna

publicerad 19 december 2023
- av Redaktionen
Österunds rådhus där frimurarna huserat i 111 år.

Hjälp Nya Dagbladet att klara ekonomin under sommaren!


14 150 kr av 50 000 kr insamlade. Stöd kampanjen via swish 123 611 30 21 eller andra donationsalternativ.


Det hemlighetsfulla ordenssällskapet får inte längre vara kvar i Östersunds rådhus – senast den 31 maj nästa år måste man utrymma lokalerna.

– Det är klart att jag inte är nöjd, säger frimurarnas stormästare Anders Sundin, som inte vill kommentera saken ytterligare.

I september lät Östersunds kommun efter en längre konflikt meddela att man avsåg att säga upp hyresavtalet med frimurarorden – med hänvisning till moderna regler för brandskydd och tillgänglighet. Då hade ordenssällskapet haft sina lokaler i rådhuset under 111 år och varit den enda hyresgästen.

Frimurarna ville dock inte flytta och hade redan tidigare kontaktat Hyres- och arrendenämnden i en förhoppning att få kvarstanna i rådhusets översta våning – det såg också ut som att kommunstyrelsen skulle ändra sig och ta fram ett nytt hyresavtal.

Så blev det dock inte. Man tänkte istället om och beslöt att trots allt inte teckna något nytt kontrakt eftersom ”kraven på tillgänglighet och brandskydd” inte kunde uppfyllas – och ordenssällskapets lokala avdelning får nu sig sig om efter nya lokaler.

– Det var förväntat. Jag är tillfreds med beslutet, kommenterar Hans Green, ansvarig för renoveringen av rådhuset.

Egentligen skulle frimurarna ha behövt flytta ut tidigare än i slutet på maj men har beviljats uppskov med avflyttningen. Kommunen säger sig också vilja vara behjälpliga med att finna en ny lämplig lokal för gruppens aktiviteter.

Ladda ner Nya Dagbladets mobilapp!