Frimurarritual dokumenterad av journalist

publicerad 22 november 2023
- av Redaktionen
Frimurare
Kyle Clifton blev förvånad över hur mycket inspiration som hämtats från judiska heliga skrifter.

Hjälp Nya Dagbladet att klara ekonomin under sommaren!


19 730 kr av 50 000 kr insamlade. Stöd kampanjen via swish 123 611 30 21 eller andra donationsalternativ.


Den Arizonabaserade journalisten Kyle Clifton har i hemlighet dokumenterat delar av de ritualer som ordenssällskapet frimurarna utför bakom stängda dörrar.

– Jag blev chockad när jag insåg hur mycket av det här som härstammar från gamla talmudiska läror, berättar han.

Clifton gick “undercover” med dold kamera för att dokumentera det ljusskygga ordenssällskapet och med förhoppningen att kunna filma dess omtalade ritualer. Han vittnar själv om att han blev förvånad när han insåg till vilken grad frimurarna hämtat inspiration från judendomens heliga skrifter.

I en initieringsritual som visar hur en frimurare förbereds för att tas upp i mästargraden, eller tredje graden, spelar frimurarna upp historien om Hiram Abiff, en skicklig hantverkare och chefsarkitekt och byggare av kung Salomos tempel i Jerusalem som mördades av tre skurkar efter att han vägrat avslöja hemligheterna bakom mästargraden. En sexuddig Davidsstjärna syns också hänga från väggen.

Idag kastar vi en blick på dödsceremonin som avslutas med den judiska begravningsbönen för att förbereda den nya rekryten för att återuppstå”, skriver journalisten.

Uppståndelsen sker med de olika hemliga handskakningarna för att visa att endast en mästares grepp kan återuppväcka honom från de döda”, noterar han i samband med publiceringen av det tredje klippet.

Frimurarnas ed och straff är avlagda, i huvudsak en judisk Talmud. De tre lamporna tänds för att förlöjliga vår heliga treenighet”, förklarar Clifton i samband med att det fjärde klippet publiceras.

Clifton har lovat att publicera nya kortare filmklipp inifrån frimurarlogen dagligen. Hur länge detta kommer att pågå är dock oklart.

Ladda ner Nya Dagbladets mobilapp!