Ingen global medeltemperatur

I den mån mätningar av temperatur görs är dessa framförallt baserade på norra halvklotet. Med de enorma variationer som förekommer i klimat och även i mätmetodik är det i praktiken faktiskt meningslöst att tala om någon form av "global medeltemperatur".

publicerad 11 februari 2022
- av Tege Tornvall
Foto: NSF/Josh Landis
Detta är en opinionstext. Artikelförfattaren svarar för de åsikter som uttrycks i artikeln.

Nio tiondelar av Jordens befolkning bor på norra halvklotet. Där finns de stora landmassorna. Därför gäller pågående klimatdebatt främst norra halvklotet.

Där finns också de flesta landbaserade mätstationer, som mäter atmosfärens marknära temperatur. Främst på lätt nådda platser i världens välståndsländer.

Södra halvklotet och fattigare länder har ont om mätstationer. Men 71 procent av Jordens yta är hav, varav mest på södra halvklotet. Där mäts temperaturen nära havsytan från fartyg och bojar i haven.

Detta blir dock färre och mindre tillförlitliga mätningar. Därför beräknas en global medeltemperatur främst som medeltalet av vad som mäts på norra halvklotet.

Men globalt växlar temperaturen från över 50 plusgrader i torra sandöknar till under 90 minusgrader i det inre av den gigantiska isöknen Antarktis.

Temperatur och nederbörd växlar kraftigt mellan regioner och på olika sidor av berg och vatten. Att alls tala om en global medeltemperatur är därför meningslöst.

Det finns ingen global medeltemperatur. Den är bara medeltalet av vad som råkat mätas – och påhittad för att skrämma folk med fullkomligt naturliga växlingar.

Nu är Solens magnetiska aktivitet lika låg som periodvis under Lilla Istiden. Det släpper in mer kosmisk strålning med mer molnbildning och nederbörd.

Det kyler atmosfären. Snabba jetströmmar börjar gå i bukter och släppa in varm luft från söder eller kall luft från norr – och omvänt på södra halvklotet.

Det ger större temperaturskillnader med oro i luften och starkare vindar. Precis vad världen upplever nu. Det förebådar kyligare klimat framöver. Inget att se fram emot – men väl att planera för.

Den stora faran är inte värme utan kyla. Ovanligt kallt för årstiden har nyligen rapporterats från Grekland, Turkiet, Jerusalem, Jordanien, Pakistan, Saudi-Arabien, Japan, USA och även Sibirien.

 

Tege Tornvall

Ladda ner Nya Dagbladets mobilapp!