MORGONDAGENS DAGSTIDNING – tisdag 18 mars 2025

tisdag 18 mars 2025

Biomassa räcker inte till

Klimatöverdrifterna

Det blåser sällan lagom för vindkraft och är sällan nog med solsken för solkraft, och biomassan räcker inte för alla behov. Återstår gör oundvikligen vattenkraft, kärnkraft och kolbaserad energi.

publicerad 23 januari 2024
– av Tege Tornvall
Biomassa från skog. Foto: iStock/Claudiio Doenitz
Detta är en opinionstext. Artikelförfattaren svarar för de åsikter som uttrycks i artikeln.

Enligt rådande klimat- och energidebatt skall vi ersätta kol, olja och gas ur marken med råvaror från nutida träd och växter. Sådana kallas biologiska och sammanfattas med termen biomassa och förleden ”bio-”.

Tanken bakom detta är att kolbaserade råvaror ur marken frigör koldioxid när de förbränns och att denna koldioxid tidigare varit bunden under marken. Men även koldioxid från förbränning av biomassa har varit bunden, nämligen i levande växtlighet.

Ute i atmosfären är det exakt samma koldioxid, molekylen CO2. Den har en och samma verkan som näring för växtlighet genom fotosyntes. Som välkommen bieffekt ger den syre till atmosfären.

Allmänt känt är att varma hav gasar ut koldioxid och att kalla hav löser (tar upp) koldioxid. Eftersom global uppvärmning sedan Lilla Istiden har värmt världshaven, har värmda hav också gasat ut mer koldioxid.

Det är alltså varmare hav som ökar atmosfärens CO2-halt, inte mer koldioxid som värmer hav eller atmosfär. Nu tillför också mänsklig verksamhet koldioxid till atmosfären med gynnsam effekt för Jordens växtlighet och världens skördar.

Fler får det bättre

Åren 1930-2015 ökade enligt FAO världens skördar mer än fem gånger, medan befolkningen ”bara” ökade tre gånger. Fortsatt ökar både skördar och befolkning i samma takt. Fler får det bättre. Färre (och lägre andel) lider nöd och svält – frånsett krig och politisk oro.

Detta nämns sällan i media men framgår av officiell statistik. Det påpekade nu saknade Hans Rosling och betonar nu ekonomerna Björn Lomborg och Johan Norberg och andra.

Bakom denna glädjande utveckling ligger ökad användning av kolbaserade bränslen ur marken. Av världens samlade energiförbrukning står sådana för 80-85 procent. Alltså nästan all energi.

Rådande klimat- och energipolitik skall nu ersätta drygt fyra femtedelar av världens samlade energi med biologiska råvaror från nutida växtlighet. Dock finns i detta en liten hake: De räcker långtifrån till.

Världens 8,1 miljarder invånare förbrukar tillsammans runt 180.000 terawattimmar (TWh) av alla energislag per år enligt officiell statistik. Det är 500 gånger mer än Sveriges årliga förbrukning (ca 375 kWh).

Ökat energibehov

I takt med att både stora utvecklingsländer och många fattiga länder får det bättre, kommer världens totala energiförbrukning att ytterligare öka, även om rika länder minskar sin.

Av världens totala energiförbrukning svarar biomassa för runt 7 procent inklusive hus och öppna eldar i fattigare länder. Men av världens totala elproduktion svarar biomassa för bara 2,5 procent.

Nu brukas knappt en tredjedel av världens skogsyta. Men inte ens världens alla träd kan ge nog med biomassa för alla behov. Miljövänner vill bevara mycket som ren naturskog. Mycket skog är för svår att nå och bruka. Brukbar skogsyta är kanske 2.000 miljoner hektar, hälften av den totala ytan.

Det ger enligt FN-organet FAO drygt 500 miljoner kubikmeter virke (se bild). Per år blir det kanske 10 miljoner kubikmeter med 50 års genomsnittlig växttid. Det räcker inte långt mot all kolbaserad energi ur marken.

Runt 90 procent av världens skogar räknas ännu som naturskog (ej planterad), mest i tropikerna och i svårnådda, nordliga delar. Ändå räknas runt 30 procent (1,2 miljarder ha) som produktionsskog med avverkning. Runt en fjärdedel ägs privat och av bolag, uppåt en tredjedel i välståndsländer.

Reserver i haven

Föga utforskad och utnyttjad är världshavens växtlighet. Den kan svara för så mycket som 80-85 procent av alla Jordens växter. Där finns också det mesta av Jordens djur- och mikrobiologiska liv – några levande men mest som deponerade rester sedan fyra miljarder år.

De senare bidrar till vår rikliga, lättillgängliga och energirika råvarukälla direkt ur marken, färdig att använda som bränsle och enkel och billig att förädla till bensin, diesel och andra bränslen och energiformer.

Vi kan inte bevara mer naturskog och samtidigt få fram mer biomassa dels för byggnader, möbler, husgeråd och annat och dels som råvara för plaster, uppvärmning och bränslen. Då räcker 10 miljoner kubikmeter virke per år långt ifrån till.

Cirkeln sluter sig. Det blåser sällan lagom för vindkraft och är sällan nog med solsken för solkraft, och biomassan räcker inte för alla behov. Nu vill Tysklands gröna sluta göra bränslen av biomassa för att inte konkurrera med mat.

Då återstår bara vattenkraft, kärnkraft och kolbaserad energi ur marken som över tid säkert tillgänglig energi i tillräcklig mängd.

 

Tege Tornvall

Trovärdighet – grunden i vår journalistik sedan 2012

Nya Dagbladets position är unik i det svenska medielandskapet. NyD är oberoende på riktigt. Tidningen ägs och kontrolleras inom den egna redaktionen – inte av stora mediekonglomerat eller utländska intressen.

Sedan grundandet 2012 har grunden i vår oberoende journalistik varit balans och trovärdighet framför sensationsjournalistik och snabba klick. NyD är Sveriges bredaste helt oberoende dagstidning och står helt fri från politiska partier och industriintressen.

NyD erhåller inget presstöd och finansieras genom läsardonationer och annonser. Läs mer om våra pressetiska riktlinjer här.

Brittiska klimatförslaget: Mindre kött och dyrare flygresor

Klimatöverdrifterna

publicerad 5 mars 2025
– av Redaktionen
Flygresor och köttätande är mycket skadligt för klimatet och måste minska markant, enligt den brittiska regeringens klimatrådgivande organ.

Den brittiska regeringens klimatrådgivande organ, Climate Change Committee, vill att önationens befolkning förändrar sina kostvanor och börjar äta betydligt mindre kött och mejeriprodukter.

Dessutom måste det bli mycket dyrare att flyga än idag – detta för att de uppsatta klimatmålen ska nås.

Eller gällande lagstiftning måste den brittiska regeringen regelbundet lägga fram juridiskt bindande åtgärder för att nå de uppsatta målen om nettonollutsläpp av växthusgaser till 2050.

Det är CCC som har till uppgift att ta fram förslagen och i den senaste rapporten kräver man att brittiska utsläpp ska minskas till 87 procent under 1990 års nivåer – till 535 miljoner ton koldioxidekvivalenter för perioden 2038-2042.

Detta skulle vara ett ambitiöst mål, vilket återspeglar uppgiftens betydelse. Men det är genomförbart, förutsatt att åtgärder vidtas snabbt”, hävdas det i rapporten.

Tror på explosionsartad elektrifiering

Elektrifiering och koldioxidsnål elförsörjning bör enligt CCC stå för den största andelen av utsläppsminskningarna. Man vill bygga ut den havsbaserade vindkraften från dagens 15 GW kapacitet till 88 GW år 2040, men också fördubbla den landbaserade vindkraften till 32 GW.

Man uppskattar att tre fjärdedelar av alla personbilar och skåpbilar, samt nästan två tredjedelar av alla tunga lastbilar på vägarna, kommer att vara eldrivna om 15 år – jämfört med endast 2,8 procent av personbilarna och 1,4 procent av skåpbilarna år 2023. Detta skifte kommer att ”drivas på av de sjunkande kostnaderna för batterier”, spekulerar man.

Vidare tror man att elektrifieringen av bostädernas uppvärmning kommer att gå mycket snabbt och man bedömer att hälften av de brittiska hemmen kommer att värmas upp med hjälp av värmepumpar år 2040 – jämfört med ungefär en procent idag.

Två färre kötträtter i veckan

Bättre infrastruktur ska också uppmuntra fler människor att välja alternativ till bilkörning – samtidigt som man vill se ”relativt stora prisförändringar” uppåt på flygresor för att säkerställa att medborgarna håller sig borta från flyget.

Om flygbolagen lägger över kostnaderna på kunderna kan en tur- och returbiljett från London till Spanien öka med cirka 150 pund fram till 2050, enligt rapporten, vilket utmålas som en positiv och nödvändig åtgärd.

Dessutom måste britterna äta mindre kött. Författarna till rapporten vill att köttkonsumtionen minskar med 25 procent till år 2040 – vilket innebär att medborgarna äter två färre kötträtter i veckan.

Just köttproduktionen brukar av makthavarna pekas ut som en ”klimatbov”, och CCC vill att landets lantbrukare får ekonomisk kompensation av staten för att delvis välja bort boskapsuppfödning för att istället fokusera mer på odling av spannmål och grönsaker.

Regeringen och parlamentsledamöterna ska nu ta ställning till rapporten innan de röstar om hur den juridiskt bindande koldioxidbudgeten ska se ut.

Klimataktivister vill stämma svenska staten – får nobben av HD

Klimatöverdrifterna

publicerad 19 februari 2025
– av Redaktionen
Aurora lovar att "febrilt fortsätta arbeta för att Sverige ska ta sitt juridiska ansvar" för klimatet.

Den klimatalarmistiska gruppen Aurora har stämt svenska staten och hävdar att de fått sina mänskliga rättigheter kränkta eftersom de styrande inte vidtagit tillräckliga åtgärder för att motverka påstådda klimatförändringar,

Nu har Högsta domstolen fattat beslut om att målet inte ska prövas.

De cirka 300 aktivisterna hävdar att Sveriges, i deras ögon, otillräckliga klimatarbete inneburit att deras rättigheter enligt Europakonventionen kränkts.

De menar att staten inte vidtar tillräckliga åtgärder för att motverka klimatförändringarna och att staten inte når upp till vissa angivna målsättningar för klimatet. De vill få fastställt att staten inte vidtar vissa specifikt uppräknade åtgärder. I andra hand har de begärt att domstolen ska ålägga staten att vidta vissa angivna åtgärder för att minska koncentrationen av växthusgas i atmosfären”, skriver HD.

Domstolen skriver att individer med hänvisning till Europakonventionen förvisso i vissa fall kan ha rätt att föra en klimattalan mot staten – men att man i så fall konkret måste kunna visa att man själv har drabbats negativt. HD anser inte att dessa krav har uppfyllts i Auroramålet.

Det är en grundläggande princip att inte tillåta en talan av enskilda för att ta tillvara allmänna intressen och klimatförändringarna drabbar alla. Det ställs därför mycket höga krav för att enskilda personer ska ha rätt att föra en sådan talan. Enskilda har bara rätt till domstolsprövning om statens underlåtenhet har medfört tillräckligt överhängande och säkra effekter på deras individuella rättigheter”, skriver man.

”Oerhört stressad”

– Högsta domstolen har alltså kommit fram till att gruppmedlemmarnas talan, så som den utformats vid tingsrätten, inte kan tas upp till prövning, förtydligar domaren Jonas Malmberg, och betonar att man inte tagit ställning till hur man skulle bedöma olika alternativa scenarion.

I tabloiden Aftonbladet uppger Auroras talesman, Ida Edling, att hon blir ”oerhört stressad” av HD:s besked – detta eftersom hon menar att vi ”bara har fem år på oss att nå 1,5-gradersmålet”.

– Det är också viktigt att säga att HD inte sagt någonting om att svenskt klimatpolitik är laglig. De har bara sagt att Auroramålet inte kan prövas i svensk domstol, fortsätter hon.

– Vi behöver analysera beslutet, men vi kommer febrilt att fortsätta arbeta för att Sverige ska ta sitt juridiska ansvar för att skydda mänskliga rättigheter. Vi befinner oss i en brinnande kris. Det är viktigt att hela samhället tar sitt ansvar, även juridiskt för att säkerställa att staten vidtar tillräckliga klimatåtgärder, slår hon fast.

Ny forskning om bovaer-tillskottet efter kritikstorm

Klimatöverdrifterna

publicerad 15 januari 2025
– av Sofie Persson
Danska djurskyddet menar att kor riskerar att bli uteslutna från grönbete på grund av bovaer.

Ytterligare forskning kommer att bedrivas på det starkt starkt ifrågasatta fodertillskottet bovaer, bekräftar forskare vid Aarhus Universitet i Danmark. Beslutet grundar sig i den omfattande kritik som riktats mot den metanreducerande tillsatsen.

Från årsskiftet måste alla danska mjölkgårdar med fler än 50 kor använda metanreducerande tillskott i fodret. Detta kan ske genom att tillsätta mer fett i fodret eller använda det nya tillskottet bovaer under 80 dagar per år. Svenska Arla har nyligen mött hård kritik för sin användning av bovaer, och många har uppmanat till bojkott av företaget.

Beslutet har välkomnats av vissa mjölkbönder, men också mött stark kritik, särskilt mot bovaer, från bland andra danska Dyrenes Beskyttelse.

Vi vet inte hur det kommer att påverka dem på lång sikt. Samtidigt riskerar korna att bli inlåsta i stallar året runt eftersom effekten av substansen är mer osäker när de går på bete, uppger organisationen.

 ”Fokusera på djurens välbefinnande”

Tidigare i veckan protesterade även danska lantbrukare mot bland annat klimatskatter, men också tvånget att använda bovaer till sina kor.

På grund av den omfattande kritiken planeras mer forskning kring bovaer och dess påverkan på kors hälsa, samt på mjölken och köttet från djuren som får tillskottet.

I de försök vi har gjort hittills har fokus legat på effekten på metan, foderintag och mjölkavkastning. Därför kommer vi att fokusera på djurens välbefinnande i de försök som vi ska göra under det nya året, och vi behöver också ny forskning som ger en bättre förståelse för vad som händer i kons våm när vi använder Bovaer och andra effektiva metanreducerade fodertillsatser, säger han till danska tjekdet.

Danska lantbrukare protesterar mot klimatskatter och bovaer

Kriget mot livsmedelsförsörjningen

publicerad 14 januari 2025
– av Sofie Persson
– Jag kommer inte att ge mina kor bovaer, det är helt säkert, säger lantbrukaren Thorbjørn Thomsen

Under måndagen protesterade danska lantbrukare mot nya klimatskatter och regler som de menar försvårar och försämrar jordbruket i landet. Bland annat riktades protesterna mot den kritiserade fodertillsatsen bovaer, som lantbrukare nu tvingas använda för att minska metanutsläpp.

Förra året enades den danska regeringen om ett nytt klimatavtal med målet att göra Danmark ”grönt”. Ett av målen är att minska kväveutsläppen från lantbruket med 13 780 ton per år, vilket ska uppnås genom en koldioxidskatt för bönderna.

Demonstrationen No FFF, som står för ”No Food, No Farmers, No Future”, anordnades i flera danska städer under måndagen. Lantbrukare körde sina traktorer till bland annat Aalborg, Kolding, Holstebro och Århus.

Lantbrukarna kräver att alla skatter och regler som försvårar jordbruk och djuruppfödning i Danmark tas bort. De vill även att bil- och registreringsavgifter avskaffas, att det gröna trepartsavtalet stoppas och att inga fler solcellsparker byggs på jordbruksmark.

Krav på metanreducerande tillskott

En betydande del av protesterna riktas mot den hårt kritiserade fodertillsatsen bovaer. Sedan den 1 januari måste alla mjölkgårdar i Danmark med fler än 50 kor använda metanreducerande tillskott i fodret.

Jag kommer inte att ge mina kor bovaer, det är helt säkert, säger lantbrukaren Thorbjørn Thomsen till danska statskanalen DR.

Arla har nyligen mött stark kritik efter att ha stoltserat med att de ger brittiska mjölkkor fodertillskottet bovaer. Många britter har krävt en bojkott av företagets produkter och öppet deklarerat att de inte tänker stödja ett företag som ger sina djur vad de anser är experimentella och onaturliga tillskott. Även i Sverige har kritiken varit märkbar, och initiativ som Mejerikollen har lanserats för att hjälpa konsumenter att undvika mjölkprodukter med bovaer.

Vill inte begränsa trafiken

I flera europeiska länder har demonstrationer mot skatter och regler för jordbruket ägt rum under parollen No Farmers, No Food. Den danska demonstrationen stöds dock inte av de stora officiella jordbruksorganisationerna.

Vi vill inte vara en del av att ta vanliga danskar som gisslan i den här frågan. Det finns vissa saker som vi inte är nöjda med, men vi är inte för att begränsa trafiken av det skälet, säger Torben Farum, vice ordförande för jordbruksorganisationen Agilix på norra Jylland.

Share via
Missa inte en nyhet igen!

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev idag!

Ta del av ocensurerade nyheter – fria från industriintressen och politisk korrekthet från Sveriges bredaste helt oberoende dagstidning – varje vecka.

Send this to a friend