Klimatråd vill införa köttskatt i Danmark

Kriget mot livsmedelsförsörjningen

publicerad 26 februari 2024
- av Sofie Persson
Danska politiker vill att deras medborgare ska äta mindre rött kött.

Hjälp Nya Dagbladet att klara ekonomin under sommaren!


14 150 kr av 50 000 kr insamlade. Stöd kampanjen via swish 123 611 30 21 eller andra donationsalternativ.


Danmarks klimatråd föreslår en koldioxidskatt på köttvaror för konsumenter, men idén avvisas av en expertkommitté som ifrågasätter att det skulle ha någon effekt på utsläppen i Danmark. Expertkommittén menar istället att man bör beskatta jordbrukarna.

Regeringens klimatrådgivare menar att politikerna i landet bör införa en konsumtionsskatt på kött i mataffärerna så att konsumenterna måste betala mer för nötkött och andra produkter som släpper ut koldioxid.

Det finns goda skäl att ta ut en skatt på det som finns i kylskåpet och särskilt på de stora klimatbovarna i kylskåpet – till exempel rött kött, säger Peter Møllgaard, ordförande för det danska klimatrådet, till danska statskanalen DR.

Skatten skulle läggas på allt nötkött, oavsett vilket land det kommer ifrån.

Under onsdagen presenterade en expertkommitté, ledd av Michael Svarer professor i ekonomi vid Aarhus universitet, sina egna förslag gällande hur man kan uppnå klimatmålen i Danmark. Där skrotade man förslaget om konsumtionsskatt och pekade mot att det inte skulle vara “särskilt samhällsekonomiskt ändamålsenligt” att införa en CO2-skatt på produkterna i kylskåpet.

Den är svår att genomföra eftersom det är svårt att veta exakt vilken klimatpåverkan en Dr Oetker-pizza från Bayern har, säger han.

“Styra konsumenternas efterfrågan”

Om man inte vet det måste man använda genomsnittliga siffror, och då har producenten inget incitament att ändra sitt beteende eftersom de ändå måste betala den genomsnittliga skattesatsen. Då uppnår man inte den beteendeeffekt som man vill ha för skatten. Det är därför vi har valt att undvika en konsumtionsskatt, fortsätter Svarer.

Istället föreslår man att en koldioxidskatt skulle kunna införas för jordbruket. Skatten skulle göra det dyrare för bönderna att producera till exempel mjölk och kött, vilket även innebär att det skulle göra produkterna dyrare för kunden. Dock skulle en sådan skatt, enligt beräkningar, exempelvis göra 500 gram nötkött i genomsnitt 4,5 danska kronor dyrare. Det anser däremot klimatrådet är för lite.

Tanken är att det ska bli dyrare om man efterfrågar varor som har en hög klimatpåverkan. Tanken är att vi måste styra konsumenternas efterfrågan bort från sådant som orsakar mycket föroreningar, säger Møllgaard.

Ladda ner Nya Dagbladets mobilapp!