COP28-ordförande tonar ner risker med fossila bränslen

Klimatöverdrifterna

publicerad 4 december 2023
- av Jan Sundstedt
COP28
COP28 pågår för närvarande i Dubai.

Hjälp Nya Dagbladet att klara ekonomin under sommaren!


14 150 kr av 50 000 kr insamlade. Stöd kampanjen via swish 123 611 30 21 eller andra donationsalternativ.


Sultan Ahmed Al Jaber, ordförande för FN:s klimatkonferens Cop28, uttrycker tvivel kring den nollutsläppspolitik som drivs av FN. “Ingen vetenskap” visar att stegvisa nedskärningar av användningen av fossila bränslen skulle minska den globala uppvärmningen, menar han och efterlyser “realism” och “pragmatik” vad gäller klimatpolitiken.

Sultanens uttalanden kommer som svar på de kommentarer Mary Robinson, FN:s tidigare så kallade särskilda sändebud för klimatförändringar, anförde i samband med ett online-evenemang i slutet av november.

 

Al Jaber är vd för Förenade Arabemiratens statliga oljebolag Adnoc och tillika ordförande för COP28 i Dubai, något som av kritiker har beskrivits som en allvarlig intressekonflikt. Al Jaber menar att klimatpolitiska åtgärder riskerar att “ta världen tillbaka till grottstadiet”.

Det finns ingen vetenskap eller scenario där ute, som säger att utfasningen av fossila bränslen är det som kommer att uppnå 1,5 graders förändring, betonade sultanen.

Al Jaber anklagade Robinson genom att säga att hon och hennes anhängare läser sina egna medier, “som är partiska och felaktiga”, och betonade vidare sin ståndpunkt att en utfasning av fossila bränslen i framtiden är “i princip oundviklig”, men menade att man måste vara “verkligt seriösa och pragmatiska” för att nå dit.

Sultan Ahmed Al Jabers uttalanden går på tvären med bland annat FN:s generalsekreterare Antonio Guterres betydligt mer alarmistiska ståndpunkt kring klimatpolitiken.

Ladda ner Nya Dagbladets mobilapp!