Eldrivna bussar står still på grund av kyla

Klimatöverdrifterna

publicerad 5 januari 2024
- av Redaktionen

Hjälp Nya Dagbladet att klara ekonomin under sommaren!


1760 kr av 50 000 kr insamlade. Stöd kampanjen via swish 123 611 30 21 eller andra donationsalternativ.


I Skellefteå kommun är samtliga lokalbussar eldrivna och del i en övergripande satsning på “hållbar kollektivtrafik”. Dock nödgades man avbryta alla bussturer under torsdagen på grund av extrema temperaturer som ledde till att fordonen måste värmas upp för att fungera optimalt.

Trots den betoning Skellefteå kommun lägger på eldrivna bussar för förbättrad vardag och miljö, visar det sig att de elektriska fordonen inte är lika pålitliga vid temperaturer så låga som -35 grader Celsius. Som följd av detta beslöt man stoppa all busstrafik mellan 08.00 och 14.00 samt mellan 18.00 och 21.30 på torsdagen.

Enligt information på Skellefteå buss hemsida är avbrottet i trafiken nödvändigt för att låta bussarna värmas upp och därmed säkerställa att så mycket trafik som möjligt kan utföras. Åtgärden syftar till att minimera risken för att resenärer måste vänta utomhus i extrem kyla och samtidigt skapa en acceptabel arbetsmiljö för bussförarna.

Det meddelas också att all regiontrafik i Skellefteå kommer att avbrytas under fredagen, med undantag för ett fåtal specifika linjer.

Ladda ner Nya Dagbladets mobilapp!