Telia lämnar ut personuppgifter till utpressningsfirmor

publicerad 3 februari 2021
- av Markus Andersson
Telia lämnar ut flest ip-adresser.

Hjälp Nya Dagbladet att klara ekonomin under sommaren!


8570 kr av 50 000 kr insamlade. Stöd kampanjen via swish 123 611 30 21 eller andra donationsalternativ.


190 000 svenskar har sedan 2016 fått sina ip-uppgifter utlämnade till utpressningsfirmor. Telia är allra flitigast när det kommer till att dela vidare kundernas personuppgifter till advokatfirmor som sedan utsätter dem för utpressning.

Bahnhof rapporterar att många tusentals hotfulla brev har skickats till svenska hushåll där personer anklagats för att illegalt ha laddat ner upphovsrättsskyddat material och ska betala stora summor pengar om de inte vill ställas inför domstol.

Vi brukar kalla breven för utpressningsbrev eftersom affärsmodellen faktiskt bygger på regelrätt utpressning”, konstaterar man.

Det är oftast an advokatbyrå som står som avsändare och denna företräder en upphovsrättsfirma eller ett medieproduktionsbolag och kräver av användaren mellan 1500 och 12000 kronor för att inte dra målet vidare till domstol.

Breven kan likna fakturor eller böter, men är i själva verket bara betalningsförfrågningar utan juridiskt bindande betalningskrav. Många är dock oroliga för att hamna hos inkasso eller att bli åtalade, och betalar för att bli av med problemet och slippa oroa sig”, skriver Bahnhof vidare.

Man poängterar dock att ingen svensk faktiskt har ställts inför rätta för att denne vägrat gå med på utpressningen och struntat i att betala. Detta trots att advokatfirmorna explicit hotar mottagarna av breven med att dra dem inför domstol om de inte betalar och att de där kan komma att få betala ännu högre belopp. Det rör sig alltså om en form av skrämseltaktik.

Upphovsrättsfirmorna och advokatbyråerna kan numera enkelt få ut människors personuppgifter genom att öppna ett domstolsärende om misstänkt upphovsrättsintrång hos Patent- och marknadsdomstolen.

Det räcker att det finns sannolika skäl för att upphovsrättsintrång har skett för att upphovsrättsinnehavaren ska ha rätt till uppgifterna. Domstolen behöver alltså inte fastställa om brottet definitivt har begåtts eller ej för att lämna ut mängder med personuppgifter till upphovsrättsfirman, som sedan ”straffar” de påstådda brottslingarna på eget bevåg med egentillverkade, hotfulla betalningskrav. Kombinationen av lättutnyttjade lagar och Patent- och marknadsdomstolens slapphänta kontroll har lett till att utpressningsbrev numera skickas i närmast industriell skala i Sverige”, skriver Bahnhof.

Enligt internetleverantören är problemet inte bara ljusskygga aktörer som ägnar sig åt ren utpressning utan också misstänkt partiska domare och en lagstiftning som är felriktad, men några åtgärder har inte tagits och utpressningsbreven fortsätter att skickas ut.

Exempelvis kan nämnas att under 2020 lämnades drygt 46 000 personuppgifter ut, drygt 60 000 2019 och drygt 52 000 2018. Allra flitigast på att lämna ut sina kunders uppgifter ät Telia som under 2020 stod för 34 189 av de drygt 46000 utlämnade personuppgifterna, men även Com Hem och Telenor har lämnat ut tusentals personuppgifter

De advokatbyråer som ägnar sig åt dylik utpressning är framför allt NJORD Law Firm, Next Advokater KB och Rättighetsalliansen. Nya Dagbladet rapporterade förra veckan att den förstnämnda byråns främsta “utpressningsadvokat” Jeppe Broogard Clausen just nu står åtalad för grovt bedrägeri och riskerar åtta års fängelse.

Ladda ner Nya Dagbladets mobilapp!