Svenska företag: Vi kommer inte kräva vaccinationsbevis

Medicinsk apartheid i Väst

publicerad 10 augusti 2021
- av Sofie Persson
Ikea respekterar sina anställda.

I USA har techjättarna nu meddelat att man kommer att kräva covidvaccinering av sina anställda. Grundtanken hos svenska företag verkar dock i nuläget vara att även fortsättningsvis respektera individens medicinska valfrihet.

I USA kommer Google, Facebook och Microsoft att kräva att anställda är vaccinerade för att få komma tillbaka till kontoret, skriver The Verge och New York Times. Alla deras kontor planeras att öppna i oktober men för att få tillåtelse att komma in behöver man visa upp ett vaccinationsintyg. Däremot är det än så länge oklart hur det blir på de svenska kontoren.

Folkhälsomyndigheten uppmanar fortfarande alla som kan att arbeta hemifrån. Även de som injicerats med covidvaccin rekommenderas fortsätta följa alla allmänna råd eftersom risken att bli smittad eller smitta andra med covid-19 ”inte är noll”.

I och med att semestrarna börjar ta slut har Bonniertidningen DN frågat flera större företag om de tänker låta sina medarbetare komma tillbaka till kontoret endast om de injicerats med covidvaccin. Att döma av rundfrågningen är något slags bevis på covidvaccination inte aktuellt, men däremot kommer många fortsätta med distansarbete.

Exempelvis Telia har haft sina kontor öppna under hela coronakrisen även om möjlighet till distansarbete funnits – och så kommer det att fortsätta.

Vi kommer inte be våra anställda att uppge om de är vaccinerade eller inte, så sammankopplat med vaccin kommer det inte vara, säger Roija Rafii, pressansvarig på Telia.

Även Ikea, som uppger att även om de stöttar covidvaccineringen i stort, dock inte kommer att kräva det av sina anställda.

Att vaccineras är upp till varje individ och vi respekterar det personliga valet fullt ut, därför ställer vi inga krav på eller begär av våra medarbetare eller kunder att de ska vaccineras”, säger Arvid Stigland, presskontakt på Ikea Sverige, i en skriftlig kommentar till DN.

På Försäkringskassan och Skatteverket sker det största arbetet idag hemifrån och huruvida en anställd tagit covidvaccin eller inte kommer inte ha någon inverkan för att få komma tillbaka till kontoret, uppger man. På Försäkringskassan finns möjlighet för anställda att vaccinera sig under arbetstid men Anders Liif, chef för hr-avdelningen, menar att det är varje medarbetares ensak.

Vi som arbetsgivare kommer varken kräva eller kontrollera att medarbetaren har vaccinerat sig”, skriver han.

Även Skatteverket har liknande principer, även om de successivt hoppas kunna komma tillbaka till mer normala kontorsrutiner i höst.

Vi uppmanar inte någon och vi följer heller inte upp om medarbetare är vaccinerade eller ej”, meddelar Ylva Vesterlund, pressekreterare på Skatteverket, i en skriftlig kommentar.

Scania uppmanar däremot sina anställda att vaccinera sig och har även en egen vaccinationsanläggning.

Frågan om det är tillåtet att kräva en covidvaccination av sina anställda är högst oklar och kan även skilja sig mellan privata och offentliga verksamheter.

Om du är en offentlig arbetsgivare är svaret enkelt, då är det nej. Regeringsformen skyddar dig som medborgare och därmed också anställda mot kroppsliga ingrepp, säger Susanna Kjällström, förbundsjurist på Unionen.

Vad gäller privata företag menar Källström att det kan uppfattas som en särbehandling som kan tolkas negativt och påpekar att man som arbetsgivare bör vara försiktigt om man ska behandla anställda olika.

Om det i princip inte innebär något negativt och den enda skillnaden är att du inte fysiskt kan befinna dig på kontoret så kanske det kan vara tillåtet. Men som alltid blir det en bedömningsfråga, menar hon.

Ladda ner Nya Dagbladets mobilapp!