Dansk utpressningsadvokat åtalas för bedrägeri

publicerad 31 januari 2021
- av Isac Boman
Advokaten Jeppe Broogard Clausen på NJORD Law Firm riskerar åtta års fängelse.

Den danska advokatbyrån NJORD Law Firm har haft som affärsidé att skicka utpressningsbrev till tiotusentals svenskar där man anklagar dessa för fildelning och kräver stora summor pengar – för att inte driva ärendet vidare till domstol. Nu åtalas firmans främsta advokat för bedrägeri eftersom man saknat upphovsrätt till de filmer man begärt betalt för.

Det är den integritetsvänliga bredbandsleverantören Bahnhof som under lång tid kartlagt och uppmärksammat advokatbyråns ljusskygga metoder och hur man aktivt ägnar sig åt att utpressa vanliga svenskar och anklagar dessa för illegal fildelning.

Brevutskicken har möjliggjorts av Sveriges (EU-underkända) datalagringsdirektiv och IPRED-lagen – lagar som instiftats för att stötta ekonomiskt svaga konstnärer, men som i praktiken utnyttjas av privata upphovsrättsjättar som tjänar miljontals kronor på att företräda filmbolag och bedriva maffialiknande utpressningsverksamhet i upphovsrättens namn”, skriver man.

Man konstaterar vidare att advokatfirman nu har fått ett allvarligt bakslag och att deras främsta ”utpressningsadvokat” Jeppe Broogard Clausen riskerar åtta års fängelse för grovt bedrägeri eftersom NJORD och deras klienter MIRCOM och CMS ”i många fall har saknat upphovsrätt till de filmer de begärt betalt för”.

Bahnhof skriver att utpressningen har skett genom att advokatbyrån skickat hotfulla brev till tiotusentals svenskar där dessa anklagas för att illegalt ha laddat ner olika filmer och krävs på en stor summa pengar för att NJORD inte ska ta saken vidare till domstol. Breven har varit utformade så att de enkelt kan misstas för en faktura men är i själva verket ett förlikningsförfarande som inte har någon juridisk tyngd.

För att kunna identifiera påstådda fildelare har advokatbyrån begärt ut användarnas IP-adresser från internetoperatörerna, något de har rätt till enligt nuvarande lagstiftning om de kan uppvisa att ett upphovsrättsintrång har begåtts.

Eftersom utpressningsbreven är så lika fakturor eller böteslappar så har många blivit skrämda och helt enkelt betalat den efterfrågade summan – varefter det i många fall kommit nya betalningskrav för andra filmer.

Ladda ner Nya Dagbladets mobilapp!