Bahnhof: ”Chat Control blir Stasi på steroider”

Nätcensuren

publicerad 21 september 2023
- av Markus Andersson
Bahnhofs vd Jon Karlung.

Under morgondagen tar Sveriges riksdags EU-nämnd ställning till EU:s massövervakningsförslag som i folkmun kallas för ”Chat Control”.

Internetleverantören Bahnhof vädjar till ansvariga politiker att förkasta förslaget som man menar inte kommer att stoppa någon brottslighet utan istället bara leda till massövervakning, självcensur, spionage och ökad misstänksamhet i samhället.

För de lyckligt ovetande: EU-kommissionen har lagt ett förslag om att all elektronisk kommunikation ska avkrypteras, övervakas och granskas i realtid. E-post, chatt, sociala medier, videosamtal, molnlagring – rubbet. Ett Stasi på steroider med andra ord. Bakom det kritiserade förslaget, som kallas Chat Control, står svenska Ylva Johansson”, skriver man i ett pressmeddelande.

Man menar vidare att förslaget är en ”demokratisk katastrof som slänger ut allt vad privatliv och brevhemlighet heter” och att det heller inte kommer att stoppa den grova brottsligheten – eftersom denna av uppenbara skäl inte bryr sig om huruvida kryptering är förbjudet eller ej.

”Sluttande plan”

De enda som kommer drabbas av övervakningen är vanligt folk, företag och andra legitima organisationer. Med FRA-lagen färskt i minnet vet vi dessutom att övervakningslagar alltid utvidgas likt ett sluttande plan”, fortsätter man.

Bahnhof delar också uppfattningen att förslaget bryter mot såväl Europakonventionen som EU:s rättighetsstadga och FN:s deklaration om de mänskliga rättigheterna – samt att makthavarna i Bryssel inte bara struntat i att deras väljare inte vill ha lagen utan även ignorerat kritiken från EU.s egen utredningstjänst.

Om det här beror på illvilja eller Ylva Johanssons tekniska inkompetens låter vi vara osagt. Klart är att Chat Control inte hör hemma i ett rättssäkert samhälle. Bahnhof uppmanar därför riksdagens EU-nämnd att säga nej till förslaget om Chat Control”, avslutar man.


Tre skäl till att Bahnhof motsätter sig Chat Control:

1. Alla internettjänsteleverantörer i EU tvingas övervaka all kommunikation på sina plattformar med Chat controls algoritmer. Bakdörrar byggs in i ”säkra” system – så kallad end to end-kryptering förbjuds i praktiken.

2. Algoritmerna flaggar misstänkta ord och bilder och skickar till en ny EU-myndighet. Alla som någon gång chattat med en AI eller försökt ladda upp en video på Facebook vet att dagens algoritmer är långt ifrån träffsäkra, med många falskt positiva utslag. Byråkraterna i EU kommer därför översvämmas av privat kommunikation och semesterbilder.

3. Förr eller senare kommer bakdörrarna hittas och utnyttjas av hackare som bryr sig föga om syftet med Chat control. All information som kommuniceras inom EU kommer därför att betraktas som röjd.

Ladda ner Nya Dagbladets mobilapp!